„Avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la buget. Avem în jur de 3 – 3.5 miliarde de lei în plus, la bugetul de stat„, a anunţat Ponta, dupa sedinta saptamanala a conducerii PSD.
Astfel, gradul de incasare a veniturilor a fost de „107% fata de program”, iar in martie nivelul a fost de 114%, a continuat Victor Ponta, care a pus acest rezultat pe seama efectelor luptei impotriva evaziunii fiscale.
„Aceasta situatie ne permite sa mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscala legata de TVA chiar inainte de intrarea in vigoare a Codului Fiscal”, programata pentru 1 ianuarie 2016, a spus primul-ministru.
Victor Ponta a anunţat că marţi va fi decisă, în Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.
Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.
Ministerul Finanţelor a realizat o serie de propuneri de modificări legislative ce vizează reducerea TVA la nivelul celui din Uniunea Europena.
Astfel se urmăreşte reducerea cotei TVA standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24%, din prezent, la 20%, din 1 ianuarie 2016, iar de la aceeaşi dată taxa pe valoarea adăugat pentru produsele din carne, peşte, legume şi fructe să scadă la 9%.
Mai mult, Finanţele doresc reducerea cotei TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2016.
În plus, se doreşte introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădiri şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, din data de 1 ianuarie 2016.
Conform estimărilor realizate de Ministerul Finanţelor, impactul bugetar net al reducerii TVA va fi de -5,2 miliarde de lei. Totuşi, beneficiile acestei reduceri ar fi reprezentate de o creştere economică suplimentară de circa 1 punct procentual, dar şi o creştere estimată a locurilor de muncă cu circa 145.000 în 2016 şi cu circa 75.000 în următorii ani.
Citeşte şi: Ponta: La început FMI nu va fi de acord cu noul Cod Fiscal
Noul Cod Fiscal mai prevede şi reducerea cotei de contribuţie pentru asigurările sociale de stat pentru condiţii normale de muncă din 1 ianuarie 2017, astfel: reducerea contribuţiilor pentru angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi reducerea contribuţiei pentru angajator, de la 15,8 % la 13,5%.