Victor Ponta a prezentat date privind realizările ANAF în perioada mai-iunie 2012 şi care au fost cu 11 la sută mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când instituţia era condusă de Sorin Blejnar şi echipa lui.
„Vreau să salut şi să încurajez eforturile făcute de către justiţie în acest moment privind sancţionarea penală a celor care în ultimii ani au prejudiciat grav bugetul statului prin fapte de evaziune fiscală, contrabandă şi orice alte fapte de acest gen. Reprezintă un semnal de însănătoşire a uneia dintre instituţiile fundamentale, ANAF”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că nu numai măsurile de sancţionare sunt de salutat, ci şi rezultatele ANAF din ultimele două luni. „Dincolo de măsurile de sancţionare, pe care le salut şi le încurajez, există şi alt gen de semne bune ale schimbărilor făcute în cadrul ANAF, în special a îndepărtării de la conducerea ANAF a unei grupări infracţionale, care promovase în cadrul ANAF o corupţie instituţionalizată, care afecta grav veniturile statului şi buna funcţionare a instituţiilor publice. În baza datelor puse la dispoziţie pentru perioada mai-iunie, vreau să anunţ un grad de realizare a încasărilor de 101%, deci un plus de 375 de milioane de lei venituri la bugetul de stat, o depăşire cu 11%, un plus de 2 miliarde, la nivelul veniturilor realizate în perioada similară a anului 2011, cu toate că în 2012 lucrurile s-au degradat din punct de vedere economic. Programul realizat suplimentar începe să acopere prejudiciul de 980 de milioane de lei rezultat în urma neîncasării veniturilor la buget în primele patru luni ale anului curent, deci în ultimele patru luni ale conducerii asigurate de dl Blejnar şi de ceilalţi şefi de la ANAF care fac acum obiectul cercetărilor penale„, a punctat Ponta.
Potrivit premierului, actuala conducere a ANAF a făcut sesizări pentru mai multe firme care realizau venituri în mod ilegal, din rambursări ilegale de TVA, din evaziune fiscală, neplata accizelor şi a taxelor şi din fapte de contrabandă.
„1,2 miliarde de lei putem să realizăm sau este de fapt prejudiciul pe care statul îl suferea în primele trei luni din cauza activităţii foste conduceri ANAF. Mă bucur că acum, deşi mai târziu poate decât ar fi fost cazul, organele de urmărire penală îi sancţionează”, a adăugat Ponta.
Întrebat de o jurnalistă de la postul B1 cum încurajează justiţia în condiţiile în care, împreună cu Chiţoiu şi Constantinm a semnat un document privind desfiinţarea CCR, ANI şi DNA, Ponta a răspuns: „Doamnă, ştiu că cei de la B1 ştiţi mai bine decât noi ce semnăm. Am documentul, pentru că ştiam că veniţi, nu puteam să nu ne pregătim. Este o nouă intoxicare tipică pentru B1 şi pentru staff-ul domnului Băsescu. Noi am semnat un acord care spune foarte clar, este de altfel cu Consiliul Naţional al Societăţii Civile, că începând cu 18 iulie, până la debutul campaniei electorale parlamentare – care va începe probabil în luna octombrie – fiecare punct va fi redactat de comun acord, în formă definitivă, în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri a CNSC”.
„Documentul pe care dumneavoastră (B1, n.r.) l-aţi prezentat nu are nicio legătură cu USL, întâmplător acolo fiind o mulţime de lucruri aberante. Arătaţi-mi unde scrie (că suntem de acord cu desfiinţarea CCR, DNA şi ANI, n.r.). Vreţi să citiţi?”, i-a spus Ponta jurnalistei de la postul TV.
La insistenţele jurnalistei, premierul a replicat: „Încep să cred că nu vorbiţi limba română. Am semnat un singur document, nu am văzut alte pagini, nu am semnat alte pagini”.