Ponta insistă ca toate veniturile salariale din companii să fie postate pe site-urile acestora

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Strasbourg că va insista ca toate ministerele şi companiile de stat să-şi publice pe site cheltuielile şi salariile, promiţând şi o soluţie pentru echilibrarea veniturilor.
Romania TV
24 apr. 2013, 20:42
Ponta insistă ca toate veniturile salariale din companii să fie postate pe site-urile acestora

La toate ministerele, autorităţile şi companiile eu voi insista să-şi pună pe site cheltuielile şi salariile”, a spus Victor Ponta, întrebat fiind într-o conferinţă de presă dacă va continua demersul iniţiat marţi în ceea ce priveşte companiile energetice, potrivit Agerpres.

El a admis că simpla postare pe site a veniturilor salariale „nu rezolvă mare lucru”, fiind vorba de o problemă de echilibrare a veniturilor şi susţinând că este anormal „ca un director într-o societate comercială de stat să câştige de 14 ori salariul unui medic sau profesor”.

„Nu există o cale legală prin care aceste salarii să fie reduse din simplul fapt că sunt contracte încheiate. Te atacă în instanţă şi pierzi imediat”, a adăugat premierul.

El a reiterat că singura cale legală pe care a propus-o, dar care nu a putut fi implementată din cauza lipsei unui acord, consta în aplicarea unei taxe speciale. „Am vrut să atrag atenţia că este o realitate cu totul iraţională. Înţeleg că în ministerul domnului Corlăţean (n.r. MAE) ministrul are salariul cel mai mic, în ministerul domnului Stroe, ministrul are salariul cel mai mic. (…). Un singur membru de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare sau de la pensii câştigă cât tot Guvernul la un loc”, a subliniat Victor Ponta, susţinând că situaţia a fost „ascunsă” pe parcursul mai multor ani şi promiţând că va găsi şi soluţii cu ajutorul opiniei publice şi al partidelor ce susţin Guvernul.

„Salariile directorilor din companiile de stat, care pot ajunge şi la 188.000 de lei pe lună, în cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale a României”, a declarat, marţi, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, premierul Victor Ponta.

„În acelaşi timp, mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Sigur, mă îndoiesc că un mare bancher a reuşit să câştige, în ultimii ani, în medie, 188.000 de lei pe lună, cum se câştigă la Asigurări (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor n.r.), sau 80.000 de lei pe lună, la Valori Mobiliare (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.) sau 62.000, ca la Pensii Private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.). E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. Am ţinut foarte mult, şi de mâine toate salariile şi veniturile de la această autoritate (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r.) trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Nişte standarde, oricum, mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului. Cam de vreo zece ori mai mari faţă de cele în cazul membrilor Guvernului şi de vreo 50 de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care mă bucur că o îndreptăm”, a afirmat Ponta.

Oficialul a adăugat că România este o ţară atipică, în care directorii companiilor de stat sunt susţinuţi de către liderii de sindicat de la stat şi a opinat că poate ar trebui impozitate aceste venituri, în condiţiile în care un medic debutant câştigă 1.100 de lei.

„Poate reuşim, domnule ministru Chiţoiu şi domnule ministru Niţă. (…) Trebuie să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei pe lună. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce. (…) Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie să fie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cât la dumneavoastră (miniştri n.r.), care sunteţi responsabili de ei. Poate reuşim să îi mai impozităm într-un fel sau altul, pentru că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei pe lună”, a explicat şeful Guvernului.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'