„Nu ştiu şi nici nu este treaba mea pe cine propune doamna Mona Pivniceru la Parchet şi la DNA, dar ştiu un singur lucru: după ce că eşti interimar la DNA, să treci la interimar la Parchetul General şi să pui un interimar la DNA, asta nu-i o chestiune serioasă. O instituţie condusă de interimari are o mică problemă”, a declarat premierul Ponta, referindu-se la instalarea lui Daniel Morar ca procuror general interimar.
Victor Ponta a apreciat că interimatul în funcţia unor instituţii de importanţa parchetelor le afectează funcţionarea. „Starea de interimat este cea mai rea posibilă. Nu are prea mare responsabilitate şi este dependent de cel care l-a numit şi l-a susţinut acolo, adică preşedintele Traian Băsescu”, a comentat şeful Guvernului la Realitatea TV.
Ponta a precizat că transferul Laurei Codruţa Kovesi la postul de la Bruxelles legat de colaborarea cu UE pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a făcut la cererea acesteia. „Cererea a aparţinut doamnei Kovesi, Ministerul de Externe a deblocat postul de la Bruxelles, iar Consiliul Suprem al Magistraturii, ieri, la ora 18 – am apreciat viteza cu care întâlnit în cvorum, eram obişnuit cu alt ritm – a aprobat transferul”, a afirmat primul-ministru.
În ceea ce priveşte criticile aduse legate de transparenţa cu care Ministerul de Justiţie derulează procesul de desemnare a viitorilor procuror general şi procuror-şef la DNA, Ponta a arătat că acestea nu sunt justificate din moment ce exact aceleaşi proceduri au fost aplicate şi în cazul numirii lui Kovesi şi lui Morar.
Premierul Victor Ponta a declarat marţi, referindu-se la şefia PICCJ şi a DNA, că, potrivit legii, o funcţie se deţine două mandate, după care „mai laşi şi pe altcineva”, el apreciind că dintre cei 2.500 de procurori se vor găsi oameni competenţi şi independenţi care să preia aceste instituţii.
Solicitat să comenteze declaraţiile lui Daniel Morar, care a precizat că nu are de gând să candideze la şefia Parchetului ICCJ întrucât nu ar fi suficient de transparentă procedura iniţiată de către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, Ponta a evitat să se pronunţe.
„Nu cunosc, nu comentez în niciun fel. Nu este în competenţa premierului ce se întâmpă la Parchet. Altfel însă, vorbind în general, cred că din cei 2.500 de procurori sigur se găsesc şi alţi oameni independenţi, competenţi, care să poată să ocupe aceste funcţii. Nu cred că atât de neînlocuit e cineva pe lumea asta – nici ca prim-ministru, nici ca preşedinte. După două mandate, fiecare dintre noi, conform legii, mai lasă şi pe altcineva”, a spus Ponta.
El a arătat că nu se pronunţă asupra numelor celor care vor ocupa funcţiile de conducere la Parchetul ICCJ şi la DNA şi că a îndemnat-o pe Pivniceru să respecte ce a discutat cu reprezentanţii CE şi procedurile stabilite, legate de transparenţă. „În orice societate democratică, ai două mandate, conform legii. Dacă zice Băsescu în 2014 că nu e niciunul mai bun ca el şi că vrea să mai rămână? Aşa spune legea şi ea se aplică indiferent de numele persoanei”, a spus Ponta.