Întrebat la Adevărul Live dacă se gândeşte să îl remanieze pe ministrul Remus Pricopie, premierul Victor Ponta a declarat: „Pot, dar nu rezolvă problema. Problema e că de 11 ani nu s-au mai făcut abecedare. Lumea s-a schimbat foarte mult în aceşti ani. L-am chemat pe domnul Pricopie şi l-am întrebat. Am spus să facem anul ăsta. Nu mi-am imaginat că din februarie până acum nu avem manuale. O să le avem. Am zis să folosească manualele existente. Cred că educaţia şi sănătatea sunt cele două teme asupra cărora preşedintele trebuie să se pronunţe. Eu am văzut critica de la domnul Iohannis. Eu mă pronunţ ca şi candidat pentru ideea că trebuie să avem manuale noi. Vreau ca elevul din Chişinău să apese pe mouse şi să descarce abecedarul din România„.
Citeşte şi Victor Ponta NU este de acord cu proiectul de autonomie lansat de UDMR VIDEO
Totodată, premierul a precizat că este de acord cu organizarea celei de-a treia sesiuni de Bacalaureat.
„Cred că sunt vreo 250.000 de tineri care nu au luat examenul. Vreau să le dau încă o şansă şi altă şansă. Nu să le spunem: voi trebuie să muriţi! Acest gen de capitalism sălbatic, când îl aud în 2014, mi se pare inconştienţă„, a spus Ponta.
Mai mult, Victor Ponta a spus că este pentru menţinerea clasei zero.
„Infrastructura s-a adaptat. Cred că s-au obişnuit şi părinţii. Toate studiile internaţionale arată că evoluţia societăţii duce spre un sistem de educaţie cât mai timpuriu şi chiar dacă acum şi eu mă gândesc că l-aş ţine acasă, un astfel de sistem e adecvat noii societăţi. La universităţi vreau să aibă autonomie. La liceu s-a făcut un prim pas, se iau toate notele din V-VIII şi rezultatul evaluării naţionale. Dacă îi presăm atât de mult, vorbesc cu alţi prieteni care au copii la liceu, îmi spun că au ajuns să urască şcoala”, a precizat premierul.
În ceea ce priveşte ora de Religie, Ponta a declarat că nu este de acord ca această materie să fie obligatorie, dar nici să fie scoasă cu totul din programa şcolară.
„Cred că religia, şi aici nu vorbesc despre ortodoxie sau catolicism, are un set de valori etice pe care cred că nimeni nu le constestă. Dacă aceste valori, pentru nişte tineri educaţi mai mult de Internet, dacă reuşim să îi facem aderenţi la aceste valori, e un lucru bun”, a spus Victor Ponta.