Ponta a subliniat însă că invitaţia pe care o lansează alianţa PSD-UNPR-PC nu trebuie interpretată ca o invitaţie la o guvernare comună.
„Fac un apel către celelalte forţe politice reprezentate legitim în Parlament. În primul rând, PDL. În Parlament se află şi PP-DD-ul (…). Odată încheiată o campanie cu extrem de multe accente radicale, cu acuzaţii foarte grave, cu cuvinte, jigniri care nu ne fac cinste niciunuia dintre noi, cred că este momentul, după câteva zile, să ne gândim totuşi dacă nu putem să facem mai mult pentru ţară. Nu vorbesc despre o intrare la guvernare a PDL, PP-DD. Sigur, ele trebuie să rămână în opoziţie până în 2016, dar putem, şi adresez o invitaţie în acest sens, să vorbim despre anumite teme majore ale României în perioada următoare„, a spus Ponta, la sediul central al PSD.
El a precizat că invitaţia va fi transmisă sub forma unei scrisori către preşedinţii PDL şi PP-DD.
Potrivit lui Ponta, în primul rând, partidele vor trebui să stabilească statutul României în cadrul Uniunii Europene, dar şi poziţionarea faţă de situaţia din Ucraina şi Republica Moldova.
„Temele vizează care este statutul nostru în UE, pe cine susţinem pentru funcţia de comisar european, pentru că aceasta nu poate fi o decizie a preşedintelui Traian Băsescu care a luat 6% la alegeri. Trebuie să fie o decizie a României. Apoi, care va fi poziţia pe care România o are în continuare faţă de Ucraina şi Republica Moldova, cei doi vecini ai României aflaţi sub diverse forme de pericol şi de agresiune. Nici această decizie nu poate fi a unui preşedinte ilegitim, poate fi a forţelor politice care guvernează, care sunt în opoziţie şi care vor fi în Parlamentul României în perioada următoare”, a precizat liderul social-democrat.
Victor Ponta a punctat că alte teme ce ar putea fi discutate împreună cu PDL şi PP-DD vor viza „modul şi finanţarea armatei române în condiţiile actuale” şi aceasta fiind o decizie care „trebuie luată împreună”, dar şi politicile fundamentale din sănătate şi educaţie pe termen mediu şi lung.
Premierul a precizat că o altă temă majoră este cea a asigurării funcţionării instituţiilor democratice.
„Cred că trebuie să redăm prestigiul şi respectul pe care Parlamentul e normal să îl aibă, aleşii locali… Această campanie furibundă împotriva aleşilor locali n-a dus la niciun fel de avantaj pentru partidele care au promovat-o. Absolut toţi aleşii locali sau la nivel central care încalcă legea trebuie să plătească, dar să te războieşti, ca politică de stat, cu cei care sunt aleşi în mod democratic şi legitim, la nivel local, de către cetăţeni este un atac la democraţie”, a subliniat Ponta.
El a adăugat că discuţia cu partidele conduse de Vasile Blaga şi Simona Man ar trebui să vizeze şi tema justiţiei, care să fie una „independentă şi imparţială”, dar şi o Curte Constituţională care „să nu facă arbitraje politice, ci doar să aplice Constituţia”.
„Măsuri economice şi politici fiscal-bugetare realiste, nu populiste. Dacă mai discutăm şi după campanie despre reducerea tuturor taxelor şi de creşterea tuturor cheltuielilor, putem să ajungem din nou într-o catastrofă economică şi socială ca aceea din 2010. (…) Cât vom fi la guvernare, nu vom accepta acest lucru”, a subliniat Ponta.
Potrivit acestuia, discuţiile cu PDL şi PP-DD ar trebui să vizeze şi priorităţile pe termen mediu şi lung ale României, ţinând cont de faptul că, în 2019, România urmează să preia preşedinţia semestrială a UE. „Trebuie de pe acum să stabilim ce doreşte România de la acest moment simbolic”, a completat Ponta.