„Nu ştiu, nu mă puneţi să răspund la aşa ceva. Dacă pleacă de la PNL, poate să vină la PSD domnul Antonescu, v-am spus, are un trecut social-democrat. Până la urmă, când ai lucrat numai la stat, înseamnă că eşti alături de… Eu sunt un pic mai la dreapta decât domnul Antonescu, prin faptul că, deşi sunt social-democrat, am văzut şi ce înseamnă să lucrezi în zona privată”, a declarat vineri, la Târgu Mureş, premierul Victor Ponta, întrebat fiind despre posibilele demisii ale lui Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, în urma alegerilor europarlamentare.
Ponta a spus că ‘„cel puţin jumătate din energia de prim-ministru mi-o consum, sigur, pentru funcţionarea guvernului, pentru măsuri sociale, pentru pensii, cealaltă jumătate mi-o consum pentru încurajarea economiei’„.
‘Şi, din punctul acesta de vedere, sigur că sunt un pic… sunt la centru de fapt, nu sunt chiar la stânga, cum este domnul Antonescu, care zice să tot dăm, să dăm de la stat. De unde să dăm de la stat?’, a arătat liderul social-democrat.
Victor Ponta l-a criticat, totodată, pe prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis.
‘Văd un tip de neseriozitate care îl molipseşte şi pe domnul Ionhannis, care altfel e un om serios şi un om raţional. Dar, dacă stă cu oameni neserioşi, se molipseşte. Şi eu mi-aş dori să scădem TVA, de la 24 la 16 la sută, zicea. Nu l-a întrebat moderatorul dacă ştie domnul Iohannis cât înseamnă un punct de TVA încasări la buget. Eu ştiu: două miliarde de lei. Două miliarde ori opt, 16 miliarde de lei. 16 miliarde de lei reprezintă, de exemplu, bugetul Casei Naţionale de Sănătate. Deci, ar trebui să tăiem toţi banii de sănătate sau ar trebui să tăiem tot ceea ce dăm la pensii de la buget‘, a explicat premierul.
Citeşte şi Victor Ponta, despre Antonescu: „Este social-democrat, a lucrat mereu la stat”
Ponta a mai spus că Iohannis ar trebui să fie mai modest atunci când susţine că e pregătit să conducă o ţară cu 20 de milioane de locuitori.
‘Eu, de exemplu, nu spun că sunt pregătit să fiu primarul Sibiului, deşi e un oraş drăguţ, 100.000 de locuitori. Să spui că eşti pregătit să conduci o ţară de 20 de milioane, când nu ştii ce înseamnă un punct reducerea TVA, ca să nu mai vorbesc de alte lucruri, că nu ştii cum s-a schimbat preţul la gaze pentru Azomureş… Cred că toţi ar trebui să fim mai modeşti’, a susţinut Ponta.
Întrebat dacă ia în calcul scăderea TVA, primul ministru a răspuns pozitiv, însă a precizat că o astfel de decizie trebuie luată într-un mod raţional.
‘De fiecare dată când am luat în calcul, am luat în mod raţional şi posibil. Cu TVA la pâine, n-au scăzut preţurile la pâine de la 24 la nouă la sută, au scăzut mai puţin. Însă, efectul negativ pe buget l-am absorbit din alte surse. La fel va fi cu fructe-legume, după aceea cu produsele tradiţionale, cu carnea. După ce facem cu carnea, mergem în alte zone. Eu spun că sunt domenii unde 24 la sută TVA la produse de lux, la diverse alte asemenea produse, e foarte bine să rămână TVA la 24 la sută. De ce să reduc TVA la cine ştie ce lucruri de lux? Cine vrea lux, plăteşte mai mult. Însă, fiecare, când promite ceva, trebuie să fim foarte siguri că se şi poate. Pentru că eu nu vreau ca cineva să uite că în 2009 ni s-a spus: n-avem nevoie să mărim TVA, nu tăiem pensii, nu tăiem salarii. Au trecut alegerile şi a început dezastrul. Eu sunt convins că în 2015 va fi mai bine ca în 2014, cu o singură condiţie: să fim serioşi şi ceea ce promitem să putem să facem’, a conchis Victor Ponta.