În ciuda negocierilor grele din USL, Ponta vrea să-şi ţină promisiunea. Marţi, de 1 mai, va prezenta lista cu cei aleşi să facă parte din Guvern, aşa cum a promis.
„Am în minte lista Cabinetului. Azi nici cei care vor fi miniştri nu ştiu, pentru că nu am avut timp să discut cu ei. Sper să nu mă refuze, pentru că e un moment extrem de special, e un Guvern cu un mandat special, de şase luni. Mâine seară, probabil la ora 21.00, prezint lista propunerilor către conducerile celor trei partide ale USL, iar miercuri la ora 11.00 va avea loc CexN al PSD şi structurile similare ale PNL şi PC„, a declarat luni Victor Ponta.
El a precizat că marţi va trebui să discute cu fiecare în parte şi, în mod preliminar, cu decidenţii politici ai USL pentru a avea, miercuri, sprijin pentru întreaga listă.
Ponta a ţinut să precizeze că noul Cabinet va avea 20 de posturi, iar patru dintre acestea vor fi de ministru delegat, fără portofoliu. Asta înseamnă 16 ministere.
Deocamdată, sigur este ministrul Agriculturii, care îi va reveni preşedintelui PC, Daniel Constantin.
Pentru restul ministerelor se negociază încă.
Potrivit România TV, Ministerul Apărării i-ar reveni fostului secretar de stat, generalul Corneliu Dobriţoiu.
Ministerul Economiei va fi condus de Daniel Dăianu, iar pentru Ministerul Finanţelor Publice, un nume vehiculat este cel al lui Florin Georgescu, deşi în discuţii au fost şi cele ale lui Liviu Voinea şi Mihai Tănăsescu.
La Ministerul Administraţiei şi Internelor, ar fi propus un fost ministru de Interne, Liviu Dragnea.
Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, se vehiculează numele deputatului PSD Mircea Drăghici.
La Ministerul Culturii, USL ar vrea să-l aducă pe senatorul PNL Mircea Diaconu, iar la Ministerul Educaţiei pe rectorul SNSPA Remus Pricopie. Un alt nume vehiculat la Educaţie a fost cel al lui Andrei Marga.
Ministerul Sănătăţii i-ar putea reveni deputatului PSD Nicolae Bănicioiu, în timp ce la Ministerul Transporturilor ar fi numit deputatul Eduard Hellvig. Relu Fenechiu sau Sorin Bota au fost şi ei luaţi în calcul pentru acest post.
Portofoliul de la Muncă îi va fi oferit unui fost ministru, Mariana Câmpeanu, în timp ce la Mediu ar urma să fie desemnată Rovana Plumb.
Portofoliul Comunicatiilor i-ar putea reveni lui Dan Nica, în timp ce pentru Ministerul de Externe a apărut numele fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, după ce zilele trecute se vorbea de Titus Corlăţean.
Independentul Leonard Orban va fi păstrat la Ministerul Afacerilor Europene, după ce iniţial a apărut varianta Mircea Geoană. Portofoliul Justiţiei i-ar putea reveni lui Titus Corlăţean, după ce a fost vehiculată menţinerea în funcţie a lui Cătălin Predoiu.
În fine, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul ar urma să fie deputatul PSD Claudiu Manda.
Lista cu miniştrii Cabinetului Ponta va fi validată miercuri, 2 mai, în forurile de conducere ale celor trei partide din USL. Dupa ce va avea lista validata, Victor Ponta va merge să o discute şi cu liderii celorlalte partide parlamentare, mai puţin PDL, care a anuntat că nu va susţine noul Guvern.
„După votul politic al USL, merg să mă văd cu toate celelate grupuri, mai puţin cu grupul PDL, care a anunţat că nu va susţine acest Guvern. Am discutat să avem aceste întâlniri miercuri”, a spus Ponta.
Victor Ponta vrea să ceară votul Parlamentului pentru Cabinetul său pe 7 mai.