Ponta la BBC: Majoritatea celor arestaţi pentru furt şi cerşetorie în Marea Britanie sunt romi

Românii care trăiesc în Marea Britanie sau în Franţa sunt nemulţumiţi pentru că sunt mereu acuzaţi pentru fapte care sunt comise de persoane din comunitatea romă, precum şi de confuzia care se face între comunitatea romă şi români, a declarat premierul român, Victor Ponta, în emisiunea HARDtalk difuzată miercuri de posturile BBC World News şi BBC News Channel.
Filip Stan
20 mart. 2013, 15:29

Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.

"În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte... cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene", a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. "Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească", a subliniat Victor Ponta. 

Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care - potrivit moderatoarei - indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.

La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că "o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi", urmată de întrebarea "ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?", Victor Ponta a răspuns: "Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată".

Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură. 

La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă. 

"Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 - 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene", a spus Ponta.

Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură

Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.

„În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte… cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene”, a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. „Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească”, a subliniat Victor Ponta. 

Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care – potrivit moderatoarei – indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.

La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că „o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi”, urmată de întrebarea „ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?”, Victor Ponta a răspuns: „Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată”.

Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură. 

La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă. 

„Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 – 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene”, a spus Ponta.

Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri