Ponta la BBC: Majoritatea celor arestaţi pentru furt şi cerşetorie în Marea Britanie sunt romi

Românii care trăiesc în Marea Britanie sau în Franţa sunt nemulţumiţi pentru că sunt mereu acuzaţi pentru fapte care sunt comise de persoane din comunitatea romă, precum şi de confuzia care se face între comunitatea romă şi români, a declarat premierul român, Victor Ponta, în emisiunea HARDtalk difuzată miercuri de posturile BBC World News şi BBC News Channel.
Filip Stan
20 mart. 2013, 15:29

Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.

"În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte... cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene", a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. "Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească", a subliniat Victor Ponta. 

Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care - potrivit moderatoarei - indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.

La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că "o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi", urmată de întrebarea "ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?", Victor Ponta a răspuns: "Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată".

Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură. 

La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă. 

"Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 - 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene", a spus Ponta.

Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură

Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.

„În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte… cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene”, a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. „Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească”, a subliniat Victor Ponta. 

Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care – potrivit moderatoarei – indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.

La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că „o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi”, urmată de întrebarea „ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?”, Victor Ponta a răspuns: „Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată”.

Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură. 

La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă. 

„Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 – 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene”, a spus Ponta.

Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Acesta este cel mai nou teritoriu al României. Oamenii nu au voie să pună piciorul aici
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Adevărul despre greutatea Oanei Roman. Câte kilograme are acum, de fapt
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Președintele rus Vladimir Putin va vizita Azerbaidjanul pe 18 și 19 august
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...