Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.
„În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte… cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene”, a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.
Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. „Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească”, a subliniat Victor Ponta.
Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care – potrivit moderatoarei – indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.
La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că „o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi”, urmată de întrebarea „ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?”, Victor Ponta a răspuns: „Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată”.
Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură.
La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă.
„Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 – 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene”, a spus Ponta.
Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură