„Nu putem transforma şi nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei”, a spus Ponta, la ieşirea de la întâlnirea cu judecătorii Curţii.
El a precizat că s-a prezentat în faţa Curţii pentru că, în opinia sa, este nevoie ca instituţiile să funcţioneze pe bază de respect şi a apreciat că blocajele, războaiele şi conflictele sunt împotriva intereselor publice şi a celor naţionale.
„În mod concret, am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României şi există o practică europeană – în Consiliul European participând prim-miniştrii din 25 de ţări, pentru că pe agenda Consiliului care va începe mâine sunt puncte foarte clare care ţin de competenţa Guvernului”, a spus Ponta.
El a arătat că doreşte ca Guvernul să fie lăsat să-şi îndeplinească atribuţiile, iar membrii Executivului să nu fie tot timpul atacaţi, şicanaţi, contestaţi de către preşedintele României, care are propriile sale atribuţii şi pe care trebuie să şi le exercite cu bună credinţă.
„Tot ce ţine de mine şi de Guvern pentru a face ca instituţile să funcţioneze în interes public voi face. (…) Aici nu mai e vorba de Guvern, de preşedinte sau de Parlament, aici e vorba de faptul că mâine la Bruxelles se decid lucruri importante pentru România”, a spus Ponta.
Întrevederea dintre premierul Victor Ponta şi judecătorii Curţii Constituţionale a durat aproximativ o oră şi jumătate.
Ponta a venit însoţit de ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, şi de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.
La întrevederea cu judecătorii Curţii a fost prezent şi Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial pe probleme juridice, care a prezentat poziţia Administraţiei Prezidenţiale asupra reprezentării României la Bruxelles.