„România ar trebui să le demonstreze vecinilor săi – Ucraina, Republica Moldova, Georgia – că drumul spre succes al unei ţări este unul democratic, proeuropean, proatlantic. Şi, ca prim-ministru, am reuşit nu doar să menţin ţara în această direcţie, ci şi să îmbunătăţesc situaţia economică şi prosperitatea. Acesta este un bun exemplu pentru vecinii noştri”, a spus prim-ministrul român, la CNN, citat de Agerpres.
Ponta a mai afirmat că, probabil, cea mai importantă şi de succes reformă în România este cea din energie, care poate fi un bun exemplu pentru restul regiunii, adăugând că ‘independenţa energetică este cea mai importantă luptă ce trebuie câştigată’.
„Anul trecut, în 2013, am reuşit să avem cel mai rapid ritm de creştere economică – 3,5%. Anul acesta va fi ceva mai mic, între 2% şi 3%. Avem o rată a şomajului sub 7% şi un deficit foarte mic. Este foarte important să continuăm reformele structurale. Poate cea mai importantă şi cea mai de succes în România – şi un bun exemplu pentru restul regiunii – este cea din energie, deoarece, vorbind despre Ucraina şi despre regiunea Mării Negre, independenţa energetică este cea mai importantă luptă ce trebuie câştigată’, a declarat Ponta, răspunzând unei întrebări despre aşteptările privind economia României în cazul în care va ajunge preşedinte.
‘Cred că arma cea mai eficientă a Rusiei este energia. Şi, atât timp cât România şi ţările din regiune sunt independente energetic, vor continua să crească şi să ofere prosperitate, stabilitate şi predictibilitate pentru această regiune’, a adăugat el.
Prim-ministrul român a afirmat totodată că sancţiunile economice şi poziţiile politice foarte clare sunt importante pentru a arăta Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin că ‘acţiunile ilegale nu pot rămâne nepedepsite’.
‘Cred că sancţiunile economice şi poziţiile politice foarte clare sunt importante doar pentru a arăta Federaţiei Ruse şi preşedintelui Putin că acţiunile ilegale nu pot rămâne nepedepsite. Pe de altă parte – iar acesta este mesajul meu din partea unei ţări ieşite din perioada comunistă, care nu are decât 25 de ani de democraţie (…) – obligaţia Europei şi a SUA este de a le dovedi cetăţenilor ucraineni, cetăţenilor moldoveni, cetăţenilor georgieni că viaţa lor se va îmbunătăţi, că vor avea oportunităţi mai bune, că vor fi cetăţeni egali ai Europei’, a spus el.
‘În câteva zile voi efectua o vizită la Kiev. Am fost de multe ori în acest an la Chişinău. Acesta este mesajul – dacă aceste ţări şi aceste popoare vor avea încredere în europeni şi vor urma calea prodemocratică şi proeuropeană, vor avea de asemenea instituţii puternice, prosperitate şi o luptă împotriva corupţiei, precum şi o îmbunătăţire clară a standardelor lor de viaţă’, a subliniat Ponta.
El a spus totodată că trebuie o mai mare solidaritate cu ţări precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pentru că, fiind mai aproape de Rusia, este mai dificil pentru ele.
‘Trebuie să fim mai solidari cu aceste popoare. Cu cât sunt mai aproape de Rusia, cu atât este mai dificil. De aceea, independenţa energetică, instituţii puternice şi o poziţie politică clară din partea tuturor membrilor comunităţii internaţionale sunt foarte importante. Sunt sigur că vom avea succes şi cu aceste trei ţări, aşa cum au avut succes fostele state comuniste ca România, care sunt acum membre ale comunităţii democratice’, a încheiat el.