„Cei de la FMI şi de la Comisia Europeană sigur că la început nu vor fi de acord, cum nu au fost de acord nici cu reducerea CAS, nici cu reducerea TVA la pâine, dar dacă noi dovedim că e sustenabil, poate fi trecut„, a declarat prim-ministrul.
Victor Ponta a spus că la proiectul Codului Fiscal s-a lucrat încă din 2013, sub mandatele a trei miniştri, iar anul 2015 este cel mai propice introducerii unor reforme fiscale considerabile. „Sunt de acord cu ceea ce zic nişte analişti, chiar dacă ei sunt de dreapta, care spun: ‘Dacă n-o facem în 2015, nici n-o mai facem.’ Suntem direct ca avionul care a pornit, e pe pistă, a turat motoarele. Dacă nici acum nu decolăm, înseamnă că sigur în 2016 nu mai reuşim, iar electoral, iarăşi o luăm de la capăt. În 2017, Dumnezeu ştie ce se mai întâmplă, aşa că eu cred că 2015 e un moment unic în care avem toate condiţiile întrunite”, a spus Ponta.
Acesta a precizat că nu se cramponează de forma în care proiectul de Cod Fiscal a trecut în Guvern, fiind deschis la adoptarea unor amendamente care-l pot îmbunătăţi. „Nu pretind şi nu pretindem că este un document perfect. Evident că vor fi amendamente, evident că vor fi îmbunătăţiri ale Codului, evident că unele lucruri poate ne-au scăpat. Singurul lucru la care ţin e să respectăm calendarul în sensul în care să avem Codul aprobat şi promulgat până la 1 iulie, ca pentru prima dată să avem şi noi predictibilitate, să ştie toţi oamenii, de la 1 ianuarie, când intră în vigoare, exact ce reguli se aplică„, a mai spus primul-ministru.
Executivul condus de către premierul Victor Ponta are în plan reducerea TVA de la cota de 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmând că această valoare să se reducă până la 18%, din 1 ianuarie 2018, potrivit noului Cod Fiscal.
În şedinţa de Guvern de miercuri, Ministerul Finanţelor a realizat o serie de propuneri de modificări legislative ce vizează reducerea TVA la nivelul celui din Uniunea Europena.
Astfel se urmăreşte reducerea cotei TVA standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24%, din prezent, la 20%, din 1 ianuarie 2016, iar de la aceeaşi dată taxa pe valoarea adăugat pentru produsele din carne, peşte, legume şi fructe să scadă la 9%.
Mai mult, Finanţele doresc reducerea cotei TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2016.
În plus, se doreşte introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădiri şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, din data de 1 ianuarie 2016.
Conform estimărilor realizate de Ministerul Finanţelor, impactul bugetar net al reducerii TVA va fi de -5,2 miliarde de lei. Totuşi, beneficiile acestei reduceri ar fi reprezentate de o creştere economică suplimentară de circa 1 punct procentual, dar şi o creştere estimată a locurilor de muncă cu circa 145.000 în 2016 şi cu circa 75.000 în următorii ani.
Noul Cod Fiscal mai prevede şi reducerea cotei de contribuţie pentru asigurările sociale de stat pentru condiţii normale de muncă din 1 ianuarie 2017, astfel: reducerea contribuţiilor pentru angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi reducerea contribuţiei pentru angajator, de la 15,8 % la 13,5%.