Ponta la Parlamentul European: Nu am venit să critic Guvernul, nu cerem sancţiuni pentru popor

Reprezentanţii Opoziţiei din România nu au venit la Bruxelles, în faţa oficialilor europeni, să critice guvernul şi nici să ceară sancţiuni pentru poporul român, iar protestele de stradă nu sunt determinate de măsurile de austeritate, ci de încălcarea standardelor democraţiei, a declarat, marţi, la Bruxelles, preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.
Romania TV
31 ian. 2012, 16:41
Ponta la Parlamentul European: Nu am venit să critic Guvernul, nu cerem sancţiuni pentru popor

„Nu am venit să critic Guvernul, am venit cu un obiectiv cinstit şi corect: încălcarea standardelor democraţiei. Vreau să-i apăr pe oamenii care au ieşit în stradă în 61 de oraşe din România, pentru că aceştia au fost acuzaţi că au ieşit din cauza problemelor economice. Acest lucru este incorect. Oamenii sunt în stradă la minus 15 grade, la Bucureşti, pentru că sunt nemulţumiţi în legătură cu nivelul democraţiei din România şi aşteaptă standarde de democraţie europeană”, a spus copreşedintele USL, cu prilejuil unei dezbateri organizate la Parlamentul European pe tema democraţiei din România.

Victor Ponta a subliniat că Parlamentul European este parlamentul ţărilor membre iar, dacă apar probleme de democraţie în Ungaria sau Bulgaria, acestea trebuie dezbătute tot în acest for.

De la tribuna dezbaterilor, liderul PSD a expus trei probleme: organizarea alegerilor, felul în care legile cele mai importante au fost adoptate şi „sistemul electoral al unui stat democratic”.

„Guvernul român a decis amânarea alegerilor locale care trebuiau să aibă loc în iunie. Este pentru prima dată când într-o ţară europeană mandatul de patru ani se prelungeşte şi i-am spus primului-ministru că putem fi de acord cu amânarea alegerilor din cauza situaţiei negative de acum, însă, ‘atunci când vom fi noi la guvernare, veţi fi de acord să amânăm orice alegeri până în 2030 de exemplu?’ ‘Ce argument veţi avea?’ E un lucru periculos pentru democraţie. Curtea Constituţională a respins, recent, acestă iniţiativă a guvernului însă, până acum, coaliţia care susţine guvernul nu a renunţat la ideea amânării alegerilor”, a subliniat copreşedintele USL.

El a denunţat apoi faptul că Guvernul a dat 14 legi foarte importante prin angajarea răspunderii, respectiv fără dezbateri parlamentare, între acestea fiind cele ale Educaţiei şi Justiţiei.

Victor Ponta a arătat că o altă problemă o reprezintă Codul electoral. „Este 31 ianuarie, nu ştim încă data alegerilor, nu ştim care va fi sistemul după care se va alege Parlamentul sau autorităţile locale. Nu înţeleg cum un Guvern care deţine 14 % în sondajele de opinie poate organiza alegeri doar pentru a le câştiga. Până acum nu avem un cod electoral pentru acest an”, a spus Ponta, apreciind că, la ora actuală, „democraţia a fost suspendată”. „Am învăţat de multe ori în istorie că democraţia poate fi suspendată din motive importante, dar este o primejdie majoră pentru noi, ca stat european. Vreau să asigur familiile noastre politice că nu vom folosi aceleaşi instrumente, că ne vom întoarce la o modalitate europeană de guvernare”, a adăugat preşedintele PSD.

Nu în ultimul rând, Victor Ponta a declarat că a fost acuzat de Guvernul român că va cere sancţiuni pentru România şi a dorit să nege astfel de acuzaţii. „De ce să sancţionăm populaţia din România din cauza guvernului? Aceasta ar fi sută la sută inacceptabil. Singura pedeapsă pentru un guvern prost o reprezintă alegerile şi sper că România va avea alegeri democratice europene”, a conchis liderul PSD.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, participă, împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, la Bruxelles, la audierea publică ”Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor”, organizată de grupurile europarlamentare Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

La reuniune sunt prezenţi şi ministrul român al muncii, Sulfina Barbu, liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, eurodeputaţi din delegaţiile PSD şi PNL, dar şi din PDL.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Alegeri în Statele Unite, Joe Biden renunță la cursa prezidențială
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Dentista din Brăila își cunoștea presupusul ucigaș! Mama bărbatului a făcut dezvăluiri inedite + unde s-ar fi aflat el când
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
CNAIR: Progres de 50% la defrișările de pe Valea Oltului după două săptămâni
MediaFlux
JOE BIDEN S-A RETRAS! Răsturnare totală în SUA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'