„Arieratele nu sunt ale autorităţilor locale către guvernul central. Autoritatea locală are datorii către prestatorii care au efectuat lucrări. Nu trebuie să dea nimic guvernului. Plata despre care vorbim sunt bani de la guvern către autorităţile locale. De aceea ministrul Bugetului, care dă banii la autorităţile locale e normal să spună eu ţi dau, te rog frumos plăteşte arieratele. Guvernul Boc a tăiat cotele defalcate din TVA. Acum, domnul Nicuşor Constantinescu spune să-i dăm înapoi ce i-a luat guvernul Boc”, a declarat Ponta.
Potrivit premierului, plata arieratelor trebuie făcută cu atât mai mult cu cât solicitarea vine din partea FMI.
„Plata datoriilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru FMI pentru că avem foarte multe firme băgate în faliment şi au conturile blocate pentru datorii. Ceea ce am schimbat şi e foarte bine că am schimbat şi Liviu Voinea are tot sprijinul meu şi poate să se supere Nicuşor Constantinescu şi oricine e că am spus aşa: plătim datoriile pentru acele proiecte care au fost prevăzute în buget. S-au efectuat însă miliarde de lucrări fără bază bugetară, deci ilegal, în felul următor: a fost ministrul sau ministra Dezvoltării în vizită şi a spus daţi drumul şi faceţi canalizare că vă dăm noi banii cândva. Acum acei bani trebuie să-i dăm noi. Vă dau un exemplu: o comună pe care a vizitat-o doamna Udrea în Argeş are arierate cât toaate comunele din judeţul Argeş”, a adăugat prim-ministrul.
O circulară trimisă de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, către Consiliile Judeţene şi primării, prin care a cerut ca autorităţile locale să-şi plătească cu prioritate arieratele, a stârnit revoltă în rândul liderilor din teritoriu care au venit la Bucureşti să tranşeze problema cu Victor Ponta. Pedesistul Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, l-a pus la zid pe tânărul ministru, spunând că acesta nu le poate da ordine.