România a aderat la Uniunea Europeană la trei ani după Polonia, dar diferența de dezvoltare economică dintre cele două țări este încă foarte mare. Cu prilejul reuniunii de la Varșovia, cu prim-ministrul Donald Tusk, premierul Victor Ponta a spus că România ia ca model Polonia, scrie obiectiv.info.
„Sunt foarte impresionat: țara dumneavoastră, după ce a aderat la UE, nu numai că a făcut progrese economice enorme, dar a și evitat criza financiară. Polonia obține fonduri UE, România are o rată mica de absorbție. Ministrul român al Dezvoltării Regionale s-a întâlnit cu omologul său polonez pentru a învăța cum să cheltuiască mai bine banii europeni. Este vorba, de asemenea, despre rolul politic în regiune și în Europa. România este a doua cea mai mare țară – după Polonia – în rândul noilor membri UE, care reprezintă și graniță a Uniunii. Vrem să învățăm cum să fructificăm mai bine această poziție”, a declarat Ponta.
Mai mult, premierul român a precizat că România cooperează cu Polonia la nivel militar, ca parte a NATO, dar şi la nivel de politici economice. „Avem aceleași opinii cu privire la cooperarea în sectorul energetic, susținem proiectul Nabucco și exploatarea noilor resurse de gaze, inclusiv de șist. Vrem să fim cât mai puțin dependenți de importurile din Rusia și din alte țări. Premierul Donald Tusk a vorbit despre viitorul Europei. După alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European, Polonia și România ar trebui să aibă o poziție mai proeminentă în UE, prin ocuparea unor posturi importante acolo. Ideea este că am fost tratați în mod egal cu ceilalți membri UE. Polonia are sprijinul nostru”, a spus Ponta.
Referindu-se la aderarea României la spațiul Schengen şi la faptul că Germania s-a opus acestei aderări, Victor Ponta a explicat: „Fără îndoială, trebuie să fim mai bine pregătiți pentru negocieri în decembrie, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene, când se va lua decizia de a accepta intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Am explicat tuturor partenerilor noștri, cu Germania în frunte, că vom respecta angajamentele și vom fi graniță de siguranță pentru întregul spațiu Schengen. Am introdus, de asemenea, multe reforme în sistemul nostru de justiție, care a devenit independent”.
Citeşte şi Ponta: „Polonia poate conta pe sprijinul României”