„Nu pot decât să mă bucur că domnul Videanu s-a supărat foarte tare, înseamnă că simte că se apropie laţul şi cred că mulţi alţii care au păgubit ţara şi bugetul cu milioane, miliarde de euro, trebuie să plătească, pentru că, altfel, oamenii o să vadă că nu se întâmplă nimic şi o să creadă că noi nu vrem să scoatem la iveală toate neregulile lor. Vă îndemn în continuare ceea ce găsiţi să documentaţi, să transmiteţi către Parchet şi să anunţaţi opinia publică”, le-a spus Ponta miniştrilor prezenţi la şedinţa săptămânală a Guvernului.
În opinia acestuia, guvernarea PDL a fost „coruptă”, iar persoanele vinovate trebuie să răspundă penal.
„A fost o guvernare a PDL extrem de coruptă şi nu vreau să trăim iar în fenomenul: . Vreau şi am încredere că noii şefi de la Parchetul General, de la DNA, de la DIICOT, având stabilitatea funcţiei şi independenţa necesară, vor putea să coordoneze toate dosarele în aşa fel încât unde nu s-a săvârşit nimic de încălcare a legii, să se dea o soluţie, unde s-a-ncălcat legea, să existe vinovaţi”, a precizat primul-ministru.
Totodată, Ponta le-a mai spus miniştrilor că „în sfârşit” a primit o informare de la Parchet prin care i s-a adus la cunoştinţă situaţia sesizărilor penale făcute de actualul Guvern în urma depistării unor prezumtive ilegalităţi comise de membrii fostului Executiv, depistate la ministere şi instituţiile subordonate.
„Înţeleg că sunt 21 de dosare deschise, dosare penale. Mai bine mai târziu decât niciodată. Vă îndemn în continuare ca toate neregulile pe care le găsiţi, din vechea guvernare sau, sigur, dacă e vorba şi de ai noştri, cu atât mai mult, să le sesizaţi către Parchet, după care să cereţi alături de mine ce se întâmplă cu acele dosare: stau la dospit, se stă pe ele până se pleacă într-o altă funcţie mai importantă, se scot doar când e momentul să mai apară ceva la televizor. Eu voi continua prin Corpul de Control al primului-ministru să vă dau toată asistenţa necesară în orce fel de neregului pe care le constataţi”, a spus Ponta.
Hidrolectrica a înregistrat pierderi totale de 553,1 milioane lei, în 2009-2011, din cauza diferenţei dintre preţul de vânzare a energiei electrice şi cel la care compania a cumpărat la rândul ei electricitate prin contracte bilaterale, la intervenţia ilegală a conducerii Ministerului Economiei, potrivit constatării incluse în raportul întocmit de Corpul de Control al Guvernului în urma verificărilor efectuate la Hidroelectrica.
În raport sunt indicate drept vinovate persoane care au ocupat funcţii de conducere în Ministerul Economiei, printre care foştii miniştrii Adriean Videanu şi Ion Ariton, precum şi fostul secretar de stat Tudor Şerban sunt menţionaţi în mod distinct.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a anunţat marţi că îl va da din nou în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie şi pe toţi semnatarii raportului corpului de control privind Hidroelectrica pentru rea credinţă, precizând că nu a primit niciun fel de informare de la DNA că ar fi anchetat.