Victor Ponta a declarat, luni, că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea devansa data audierilor viitorilor procurori-şefi, dacă documentaţia pe care trebuie să o trimită Ministerul de Justiţie va fi remisă CSM cât mai repede.
Şeful Guvernului a arătat că CSM ar putea să se pronunţe asupra cererii lui de grăbire a audierilor doar după ce la Consiliu va ajunge toată documentaţia necesară.
„Azi şi mâine strângem toate documentele, planurile de management şi altele de la toţi cei şase candidaţi. În măsura în care se mişcă foarte repede candidaţii şi Ministerul Justiţiei şi avem toate documentele la timp, sigur că după aceea voi solicita secţiei de procurori dacă gândesc puţin o optimizare a calendarului”, a spus Ponta.
Premierul a arătat că o eventuală grăbire a audierilor ţine deocamdată doar de Ministerul Justiţiei şi de candidaţi. „Numai după ce prezint eu documentele, lucru ce sper să se întâmple chiar mâine, secţia de procurori poate lua în considerare rugămintea mea. Ţine de mine şi de cei şase candidaţi”, a precizat primul-ministru.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 3 aprilie, că ia în calcul posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională calendarul stabilit de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform căruia candidaţii la funcţiile de conducere din Ministerul Public vor fi intervievaţi abia la sfârşitul lunii mai.
Întrebat la Antena 3 dacă ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz, premierul Victor Ponta a răspuns că „este şi asta o posibilitate”, scrie Mediafax.
„Cred că ar fi interesant – şi mâine asta o să şi obţin, să văd termenele pe care le-a avut CSM atunci când l-a numit pe domnul Morar în funcţie, din câte ţin eu minte, mult mai scurt de două luni. Toţi cei şase procurori pe care i-am propus au ocupat de foarte mult timp diverse funcţii de conducere, deci nu sunt nişte necunoscuţi pe care trebuie să-i cerceteze domnul Morar -parcă aşa a spus: trei săptămâni trebuie să-i cerceteze. Nu ştiu la ce să-i cerceteze, că totuşi e vorba de oameni aduşi din structura centrală nu din Australia sau din altă parte”, a spus Ponta.
El a apreciat că procedura de 60 zile pentru avizarea de către CSM a procurorilor nu este prevăzută de lege, este extrem de lungă şi nu a fost aplicată la momentul numirii lui Daniel Morar şi a susţinut că, începând din 2 aprilie, mandatul lui Morar a expirat, astfel că orice act semnat de acesta poate fi contestat în instanţă pentru nelegalitate.
„Cred că plan de management şi mai departe audieri în mod absolut rezonabil, transparent şi de bun-simţ se pot face în maxim două săptămâni. Dar CSM, secţia de procurori, domnul Morar practic îşi face propriul joc acolo şi speră să se întâmple ceva în următoarele două luni, în aşa fel încât să poată să revină la ideea acelei proceduri din care să reiasă doar procurorii pe care îi doreşte domnia sa”, a apreciat premierul.
Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce, marţi, Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.