Victor Ponta a precizat că reducerea CAS nu se va face prin ordonanţă de urgenţă, ci prin folosirea procedurii legislative standard. Ponta a estimat că Senatul ar putea adopta legea până la finalul acestei sesiuni parlamentare, urmând ca în luna septembrie şi Camera Deputaţilor să o aprobe, iar reducerea să fie operaţională începând cu 1 octombrie.
„Vrem să arătăm ca nu doar Guvernul, ci toate forţele politice îşi doresc reducerea CAS. Îmi aduc aminte că a fost şi o moţiune de cenzură pe tema asta. Sper ca şi opoziţia să voteze legea”, a declarat primul-ministru adăugând că speră la o unanimitate în Parlament câtă vreme partidele din opoziţie s-au declarat anterior drept susţinătoare ale reducerii impozitării muncii în România.
Premierul a arătat că, odată cu reducerea CAS, sunt îndeplinite toate prevederile majore ale programului economico-social cu care USL a venit la guvernare. „Atunci când am construit programul economic, PSD a venit cu partea de pensii şi salarii, iar liberalii, reprezentaţi de Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu şi, dacă nu mă înşel, şi domnul Dan Radu Ruşanu, au ţinut în mod deosebit la trei lucruri: păstrarea cotei unice, care va rămâne neschimbată şi anul viitor, neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS la angajator. Acum domnii Klaus Johannis şi Cătălin Predoiu se opun doar ca să fie contra. Este un fel de politică neserioasă”, a spus şeful Guvernului.
Ponta a dat asigurări încă o dată că reducerea CAS nu va obliga Guvernul să impună alte taxe pentru a compensa impactul bugetar al reducerii. Impactul aplicării pe ultimele trei luni ale anului 2013 ale reducerii de 5% este evaluat la 885.000.000 lei. Potrivit lui Ponta, Guvernul are o rezervă de 2 miliarde de lei proveniţi din creşterea nivelului încasărilor la buget peste previziuni şi din reducerea cheltuielilor statului.