Ponta spune că nemulţumirea premierului faţă de pretenţiile coaliţiei reprezintă o atitudine firească, atipică însă pentru politica românească.
„Gestul premierului Ungureanu, şi o să fiu iarăşi acuzat că îl susţin, dar gestul de a le spune colegilor săi de coaliţie, ‘gata cu bani publici, nu mai daţi mită electorală’ mi s-a părut un gest de normalitate. Pe noi ne-a surprins acest gest al premierului de astăzi , în primul rând pentru că ne-am dezobişnuit de această normalitate. Cum să nu dai bani, mită electorală la primarii tăi?”, a spus preşedintele PSD.
Acesta şi-a arătat susţinerea faţă de premier şi speranţa ca acesta să nu cedeze presiunii. „Ne-a surprins pentru că nimeni nu crede că va rezista şi nimeni nu crede că săptămâna viitoare nu o să cedeze şi el. Îmi doresc să nu cedeze şi să reziste la aceste presiuni, aşa cum sunt convins că şi eu va trebui să rezist ca şi orice alt prim-ministru ar veni. Trebuie să înţelegem în sfârşit că banii publici sunt banii dumneavoastră şi nu poţi să-i repartizezi la colegii de partid„, a conchis Victor Ponta.
Premierul Ungureanu a ieşit luni supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.
„Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni. «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari», a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii”, au relatat pentru MEDIAFAX surse politice.
Acestea susţin că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.
Premierul le-a spus acestora că nu trebuie efectuate cheltuieli care nu se justifică şi că solicitările nu pot fi îndeplinite, dar liderii coaliţiei ar fi replicat că „pe vremea fostului Guvern se putea”, susţin sursele citate.
Potrivit acestora, lista cu solicitări cuprinde în special alocări pentru localităţile aflate în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la putere.
„Nu este vorba de sume foarte mari, ci de hotărâri de guvern cu sume mici, gen bani pentru biserici. Un interes mai mare s-a arătat pentru circumscripţiile parlamentarilor, pentru alegerile generale, decât pentru primarii angajaţi în alegeri locale”, au spus sursele citate.