„Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit despre niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie cu membrii secţiei de procurori a CSM despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia procurorilor CSM este de a merge pe o procedură de selecţie cu toate etapele. Am luat act de acest punct de vedere şi am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi acesta este rezultatul„, a anunţat premierul Victor Ponta, care a completat că-l va informa şi pe preşedintele Traian Băsescu despre concluziile discuţiilor de la CSM, cu menţiunea că nu va exista „o procedură rapidă”.
Premierul a mai anunţat că prioritară acum este numirea unui nou ministru al Justiţei, despre care Ponta a spus că va fi propus de PNL. De asemenea, premierul Victor Ponta a anunţat că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a precizat că discuţiile cu Victor Ponta nu s-au referit la o persoană sau alta privind posturile de procurori-şefi, ci la procedura de desemnare a acestora.
„Viitorul ministru al Justiţiei ar trebui să adopte o procedură standardizată prin ordin care să satisfacă prin predictibilitate şi prin transparenţă toate exigenţele sistemului judiciar”, a declarat Schmidt-Hăineală.
De asemenea, reprezentanţii procurorilor în CSM i-au solicitat lui Ponta ca pentru structurile specializate, DNA şi DIICOT, să fie desemnaţi oameni din interiorul acestor structuri.
„Să fie oameni cu background în structurile specializate, cu un anumit portofoliu profesional în care să fie trecute trimiterile în judecată şi condamnările, şi cu experienţă managerială. Pentru posturile de procuror general şi procuror general adjuncţi sunt necesare persoane cu experienţă managerială înaltă, cu o bună reputaţie, validate prin profesionalism şi integralitate”, a mai spus preşedintele CSM.