„Nu cred că exista pericolul ca acordul cu FMI să fie rupt”, a declarat premierul Victor Ponta, la obiectiv.info, completând că „e o perioadă de negocieri”.
„Eu am deja suficientă experienţă de negociere de când am venit în mai 2012, am preluat un acord. De fiecare date negocierile sunt dure. Azi când vorbim, da, cred că nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun încă un lucru. Dincolo de acordul cu FMI, esenţială este relaţia noastră cum e a oricărei ţări membre cu Comisia Europeană. Acolo sunt marile probleme. Franţa n-are niciun acord cu FMI-ul, dar are o dispută cu Comisia Europeană legată de deficit, care e de vreo trei ori decât al României, Italia are peste 3%. Noi suntem elevii-model ai Europei. N-aş vrea totuşi să fim elevii-model acceptând totuşi nişte condiţii care ne împiedică să ne dezvoltăm accelerat. Pentru mine, ca prim-ministru, şi Guvernul meu e inacceptabil un deficit de 0,9% din PIB. Poate guvernul ACL vrea să accepte acest lucru şi îşi vor asuma ei o guvernare cu deficit 0,9%”, a mai spus Ponta. Acesta susţine că obligaţiile din Pactul Fiscal asumat de majoritatea statelor UE nu ar trebui aplicate rigid în condiţiile în care sunt abateri mult mai grave în cazul altor ţări.
Ponta a arătat că guvernul său a venit la negocieri cu două propuneri de mărire a deficitului: prima viza suplimentarea fondurilor pentru asigurarea cofinanţării necesare pentru proiectele cu fonduri europene, iar a doua creşterea deficitului cu încă 0,3% din PIB pentru bugetul Apărării astfel încât România să facă paşi concreţi în respectarea promisiunii de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru armată, promisiune făcută la aderarea în NATO, dar nerespectată până acum.
Ponta a precizat că FMI şi Comisia Europeană au fost de acord cu prima propunere, în condiţiile în care 2015 reprezintă anul în care se suprapun două exerciţii financiare ale Uniunii Europene. „La Apărare nu mai sunt de acord, spun că nu au mandat. Cu toată dragostea, noi nu suntem Portugalia şi Islanda. Suntem la graniţa Ucrainei„, a spus Ponta. „Pentru guvernul meu, este inacceptabil un deficit de 0,9%„, a adăugat premierul.
Premierul şi-a exprimat speranţa că bugetul pentru 2015 să ajungă săptămâna viitoare în Parlament, urmând ca Parlamentul să ia o decizie.
Victor Ponta a ţinut să spună că salariile şi pensiile românilor nu sunt în pericol.
Discuţiile dintre guvernul României şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional au intrat într-un impas, existând riscul ca Guvernul să rupă acordul cu instituţiile internaţionale, după ce delegaţia FMI şi a Comisiei Europene a impus condiţii extrem de dure privind bugetul pe 2015, potrivit România TV. Mai precis, FMI şi CE au cerut un deficit mai mic cu câteva miliarde de lei faţă de nivelul convenit anterior, mai exact 0,9% din PIB.