„Am o relaţie foarte bună cu cei de la UDMR, nu am ce să le reproşez. (…) Am discutat eu cu amândoi miniştrii, eu şi cu domnul Kelemen şi cu dl Corlăţean, o să discutăm din nou miercuri, când se întoarce Hunor Kelemen (…) şi intenţia mea e de a găsi orice soluţie posibilă pentru ca ceea ce am făcut până acum – o cooperare extrem de corectă – să continue. Dar reiterez, şi eu cred în chestia asta pe care într-un fel a spus-o mai puţin diplomatic Titus Corlăţean, când e vorba de chestiuni de coaliţie de guvernare se poate negocia până la urmă aproape orice. Când e vorba de o chestie de stat, asta nu se poate negocia, chiar dacă, nu ştiu, pică guvernul, până la urmă statul român e stat român, indiferent ce guvern are”, a afirmat prim-ministrul într-o emisiune la B1TV.
Întrebat dacă are emoţii în Parlament în cazul ieşirii UDMR din Guvern, Ponta a negat, dar a ţinut să precizeze că nu-şi doreşte ca maghiarii să plece din Executiv. „Nu mă tem, pentru că nu e o problemă de majoritate parlamentară, dar nu-mi doresc (plecarea UDMR – n.r)„, a spus premierul.
Ponta a adăugat că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul de externe, Titus Corlăţean, „s-a purtat în public”. „În general, între doi miniştri dialogul se poartă la Coaliţie sau în Guvern”, a punctat Ponta.
România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti „Minority SafePack”, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale.
„Poziţia exprimată de România prin intermediul MAE reprezintă o poziţie consecventă a statului nostru, o chestiune de stat, şi nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectivă, apreciez, în calitate de ministru de externe, că exprimarea poziţiei statului român nu poate fi supusă nici negocierii şi nici compromisului politic”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, face precizări cu privire la poziţia României referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul Uniunii Europene pe tema Iniţiativelor cetăţeneşti „Minority SafePack”.
Poziţia ministrului de externe a fost criticată de liderul UDMR, Kelemen Hunor.