După ce ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, sâmbătă, că au existat în USL discuţii privind posibilitatea ca salariile mai mari de 1.000 de euro din mediul privat să fie suprataxate, premierul Victor Ponta a admis că s-a vorbit şi despre acest aspect, despre care s-a decis, însă, că nu poate fi luat în calcul.
„A fost o discuţie apropo de faptul că ar fi constituţional sau neconstituţional. Ori, atât timp cât salariile a spus Curtea că au fost tăiate doar la bugetari – că doar nu am tăiat salariile la privaţi – la fel ar fi în continuare”.
CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: Salariile mari de la stat vor fi taxate, dacă va exista sprijinul colegilor liberali
Premierul Ponta a spus că principala problemă ţine de diferenţele de salarii din mediul bugetar: „Problema principală aici e cât de mare e diferenţa între cel mai mare venit din zona bugetară, mai ales din zona companiilor şi autorităţilor care sunt majoritar de stat, şi cel mai mic venit şi acolo evident că între 18-20.000 de lei lunar şi 800 de lei lunar, e mult prea mare diferenţa. Despre asta discutăm. O să căutăm, avem timpul necesar să gândim o soluţie de echilibrare”.
Vice-premierul şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a admis, sâmbătă, că la sfârşitul lui 2012 în coaliţia de guvernare s-a discutat despre suprataxarea tuturor celor care obţin venituri, inclusiv privaţii, arătând că în USL nu s-a ajuns la o decizie şi că în acest moment subiectul este înschis.
Întrebat dacă s-a discutat pe varianta suprataxării celor din mediul privat, Chiţoiu a răspuns: „Da, dar atunci a fost în discuţie ca suprataxarea să fie pentru toţi care realizează venituri, dar nu s-a stabilit limita minimă la vremea respectivă. Era vorba de cifră brută sau cifră netă, peste 1.000 de Euro”.
Chiţoiu a precizat că în USL nu s-a ajuns la luarea unei decizii politice prin care toţi cei care obţin venituri mari să fie suprataxaţi şi a subliniat că deocamdată subiectul este unul închis şi că informaţiile despre existenţa unui nou proiect privind taxa de solidaritate sunt false.