Premierul a precizat că subiectul privatizării CE Oltenia a fost abordat luni în discuţia avută cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de către Erik de Vrijer, însă partea română s-a opus privatizării. „Complexul Energetic Oltenia a trecut pe profit, are management privat şi a încheiat recent un acord de investiţii de un miliard de dolari cu o companie din China”, a motivat Ponta poziţia cabinetului pe care îl conduce.
În schimb, partea română a fost de acord cu necesitatea privatizării CFR Marfă. „Am fost de acord cu privatizarea a 51% din acţiuni. Chiar dacă anul trecut se blocase acest proces în CSAT, săptămâna viitoare îl deblocăm. De ce cred că la CFR Marfă este nevoie? Pentru că este o societate pe pierdere, la care statul nu are bani să investească şi este nevoie de un investitor majoritar care să salveze CFR Marfă. (…) Ideea de a privatiza societăţi ale statului nu este o idee în sine, hai să privatizăm toate societăţile statului. Haideţi să privatizăm societăţile care sunt pe pierdere, care au un management prost şi nu au posibilităţi de investiţii. CFR Marfă e pe pierdere, nu are un management bun şi nu are pobilităţi de investitiţii, suntem de acord să o privatizăm. CE Oltenia are profit, are investiţii şi managament privat, nu o privatizăm doar de dragul privatizării, iar cei de la FMI au înţeles acest lucru„, a precizat Ponta.
Întrebat dacă şi în cazul CFR Marfă se va repeta show-ul de la Oltchim, Ponta a răspuns că acest lucru nu se va întâmpla. Premierul a precizat că a discutat şi cu preşedintele Traian Băsescu şi s-a convenit ca Guvernul să prezinte în CSAT o nouă strategie de privatizare, în condiţii mai stricte, care să facă imposibil un nou scandal precum cel generat de Dan Diaconescu la Oltchim. „Domnul Băsescu a spus: domne, sunt de acord, dar veniţi în CSAT cu o strategie de privatizare care să excludă posibilitatea ca la Oltchim să se facă cu strigare, să vină persoane fizice, să vină toţi nebunii care vor pe la televizor. În strategia, pe care o prezentăm marţi în CSAT şi apoi miercuri în Guvern, sunt prevăzute foarte clar la privatizarea CFR Marfă o serie de proceduri de precalificare, nu pot veni decât investitori cu o anumită cifră de afaceri, cu experienţă în domeniu şi cu capacitate financiară”, a precizat Ponta.
Referindu-se la licitaţia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Ponta a precizat că Guvernul va impune investitorilor care vor participa la licitaţie să depună o garanţie în valoare de două milioane euro, care va fi pierdută de cel care „va face circ cum am avut la Oltchim”.
„Garanţia este de două milioane, dacă vine cineva şi face circ cum am avut la Oltchim, pierde două milioane de euro„, a spus Ponta. El a adăugat încă că, în mod sigur, nu vor mai exista probleme de genul celor înregistrate la tentativa de privatizare a Oltchim.
„Am vorbit cu preşedintele despre faptul că la CFR Marfă, la Poşta Română, nu ne mai putem permite nebunia de atunci, de la Oltchim. Acel moment nu se mai repetă”, a conchis premierul.