Ponta: Nu sunt convins că prea multă libertate în ce priveşte achiziţiile publice e o idee bună

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, joi, îndoiala în legătură cu faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companiile şi societăţile naţionale ar fi o idee bună, dar a adăugat că majorarea sumelor până la care autorităţile publice pot încheia contracte în mod direct, fără licitaţii, a fost negociată şi acceptată de Comisia Europeană, fiind agreată şi de Guvern.
Romania TV
04 iul. 2013, 11:40
Ponta: Nu sunt convins că prea multă libertate în ce priveşte achiziţiile publice e o idee bună

„Modificarea plafoanelor la legea achiziţiilor publice a fost propusă şi de Guvernul Boc, a fost propusă de noi, avem avizul DG Markt, deci lucrurile sunt foarte clare şi în sensul în care Comisia Europeană a recomandat tuturor ţărilor. Cu ce nu sunt convins şi o să vă rog pe fiecare ministru care aveţi în subordine companii naţionale, eu nu sunt convins încă de faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companii şi societăţi naţionale e o idee bună. Acolo noi nu am fost de acord, Guvernul. Parlamentul, sigur, decide, dar aş vrea să vă uitaţi cu toţii şi să vedem cum facem mai departe. Înţeleg că societăţile naţionale, companiile nu merg chiar pe toate procedurile de la autorităţi publice, dar nu aş vrea să revină la sistemul în care nu ştim pe ce cheltuie banii şi vă rog să vă uitaţi şi dacă e cazul, reintervenim cu un act normativ”, a precizat primul ministru, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat că motivul pentru care s-a recurs la aceste modificări este că sistemul contestaţiilor putea să blocheze activitatea companiilor de stat. El a adăugat că principiul transparenţei este asigurat, prin publicarea tranzacţiilor.

‘Aş vrea să adaug, domnule prim ministru, că unul dintre argumentele pentru care s-a ridicat plafonul este acela că era o disproporţie între numărul mare de solicitări şi procentul operaţiunilor de până în 30.000 de euro. Procentul operaţiunilor este în jur de un procent, în timp că numărul companiilor era de aproape 30% din total. Deci nu a fost vorba de o tentativă de a favoriza pe cineva, ci s-au eliminat nişte chestiuni de natură birocratică. În acelaşi timp aş vrea să spun, chestiunea transparenţei este clară: toate tranzacţiile se publică. Deci nu se pune problema ca o tranzacţie, indiferent de valoarea ei, chiar dacă e de 2.000-3.000 de euro, nu se publică’, a spus ministrul.

El a adăugat că fiecare dintre ministere va elabora un set de proceduri care va fi foarte apropiat de termenii ordonanţei 34.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta şi-a exprimat în continuare îndoiala în legătura că faptul că soluţia adoptată de Parlament ar fi cea mai bună.

„Eu aş vrea să văd, totuşi, la companiile naţionale, dacă chiar e transparent ceea ce cheltuie sau încep iar să facă cheltuieli, cum făceau pe vremea lui Boc. Că am văzut că acum PDL-ului nu-i mai plac. (…) Noi am schimbat anul trecut, am cerut să intre toate pe OG 34, nu a fost supărat atunci nimeni. Vreau să vă uitaţi un pic la companii pentru că acolo nu sunt convins că soluţia adoptată de Parlament este cea mai bună. Însă, în ceea ce priveşte baremurile, repet, m-am uitat, am cerut, avem avizul CE”, a precizat Victor Ponta.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Un desert fabulos cu ciocolată. E gata în câteva minute
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bugetarii vor avea o nouă minivacanță de patru zile în august
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!