Ponta a afirmat, într-o conferinţă de presă, că România va experimenta „o coabitare” între un preşedinte care reprezintă PDL şi el, care reprezintă „opoziţia la ce înseamnă PDL”.
„Ca om al legii şi al dreptului, consider că o relaţie constituţională şi instituţională poate exista între mine şi preşedintele ţării. Nu voi pretinde şi nu cred că e cazul să pretindem că ar putea fi şi o relaţie personală. Nimeni nu se aşteaptă la lucrul acesta şi nu este cazul, dar, din punctul meu de vedere, o relaţie constituţională, instituţională şi legală este de dorit în acest moment”, a spus Ponta.
Victor Ponta a adăugat că, în cazul unor noi conflicte între premier şi preşedinte, el ar fi cel care ar avea mai mult de pierdut. „Noi conflicte politice şi instituţionale în această perioadă extrem de dificilă nu ar face decât să prejudicieze ambele părţi. Domnul preşedinte Traian Băsescu, ca un om politic experimentat şi care se află spre finalul mandatului său politic, poate că are mai puţin de pierdut decât mine. Eu sunt la începutul carierei mele politice la nivel înalt şi, repet, îmi doresc şi am capacitate de a aplica o relaţie instituţională şi legală care să funcţioneze””, a declarat liderul PSD.
Victor Ponta a mai spus că, în condiţiile în care PDL a anunţat că nu va susţine cabinetul USL, nu va discuta cu acest partid, precizând însă că va avea discuţii cu grupurile parlamentare pentru votarea cabinetului său.
„Voi discuta cu toate grupurile parlamentare în ideea unei eventuale votări a Guvernului şi a susţinerii unor proiecte punctuale. Nu voi avea, probabil, discuţii cu PDL, dar nu o văd ca pe o declaraţie de război. Domnul preşedinte Boc a anunţat că nu va vota Guvernul nostru şi atunci nu vom discuta cu PDL. De altfel, avem şi o interdicţie adoptată de curând în acest sens, dar nu asta e problema. Înţeleg că PDL – şi mi se pare oarecum logic – nu va susţine Guvernul USL”, a spus Ponta.
Premierul desemnat a precizat totodată că nu va schimba structura guvernamentală, urmând să fie 16 ministere şi 20 de membri ai Guvernului.
„De principiu, schema guvernamentală pe care am discutat-o şi cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Nu cred că este momentul, până la alegeri, când sper să avem un mandat de patru ani, nu este momentul să facem restructurări de instituţii guvernamentale, ci în cadrul actualelor ministere, miniştri şi miniştri delegaţi care vor răspunde de probleme specifice pe care eu şi USL le-am considerat neacoperite în ultima perioadă, dialogul social de exemplu”, a declarat Ponta.
De asemenea, el a spus că miniştrii vor fi din USL: „Eventual vor fi şi tehnocraţi, susţinuţi de câte un partid din cadrul USL”.
Întrebat dacă îl va menţine pe Leonard Orban în funcţia de ministru, aşa cum a declarat cu alte ocazii, Ponta a spus: „Da, dar nu am apucat să vorbesc cu domnia sa astăzi (sâmbătă – n.r.), dar toate intenţiile bune vreau să le menţin. Mi-aţi adresat întrebarea înainte să discut cu domnia sa dacă doreşte să îşi continue activitatea”.
El a adăugat că nu va face schimbări „fundamentale” în cele şase luni.