Ponta: Nu voi discuta cu PDL. Între mine şi preşedinte poate exista o relaţie instituţională

Preşedintele PSD, Victor Ponta, desemnat premier, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că între el şi şeful statului, Traian Băsescu, poate exista o relaţie constituţională, instituţională şi legală, el menţionând că nimeni nu poate cere şi o relaţie personală.
Romania TV
28 apr. 2012, 12:32
Ponta: Nu voi discuta cu PDL. Între mine şi preşedinte poate exista o relaţie instituţională

Ponta a afirmat, într-o conferinţă de presă, că România va experimenta „o coabitare” între un preşedinte care reprezintă PDL şi el, care reprezintă „opoziţia la ce înseamnă PDL”.

„Ca om al legii şi al dreptului, consider că o relaţie constituţională şi instituţională poate exista între mine şi preşedintele ţării. Nu voi pretinde şi nu cred că e cazul să pretindem că ar putea fi şi o relaţie personală. Nimeni nu se aşteaptă la lucrul acesta şi nu este cazul, dar, din punctul meu de vedere, o relaţie constituţională, instituţională şi legală este de dorit în acest moment”, a spus Ponta.

Victor Ponta a adăugat că, în cazul unor noi conflicte între premier şi preşedinte, el ar fi cel care ar avea mai mult de pierdut. „Noi conflicte politice şi instituţionale în această perioadă extrem de dificilă nu ar face decât să prejudicieze ambele părţi. Domnul preşedinte Traian Băsescu, ca un om politic experimentat şi care se află spre finalul mandatului său politic, poate că are mai puţin de pierdut decât mine. Eu sunt la începutul carierei mele politice la nivel înalt şi, repet, îmi doresc şi am capacitate de a aplica o relaţie instituţională şi legală care să funcţioneze””, a declarat liderul PSD.

Victor Ponta a mai spus că, în condiţiile în care PDL a anunţat că nu va susţine cabinetul USL, nu va discuta cu acest partid, precizând însă că va avea discuţii cu grupurile parlamentare pentru votarea cabinetului său.

„Voi discuta cu toate grupurile parlamentare în ideea unei eventuale votări a Guvernului şi a susţinerii unor proiecte punctuale. Nu voi avea, probabil, discuţii cu PDL, dar nu o văd ca pe o declaraţie de război. Domnul preşedinte Boc a anunţat că nu va vota Guvernul nostru şi atunci nu vom discuta cu PDL. De altfel, avem şi o interdicţie adoptată de curând în acest sens, dar nu asta e problema. Înţeleg că PDL – şi mi se pare oarecum logic – nu va susţine Guvernul USL”, a spus Ponta.

Premierul desemnat a precizat totodată că nu va schimba structura guvernamentală, urmând să fie 16 ministere şi 20 de membri ai Guvernului.

„De principiu, schema guvernamentală pe care am discutat-o şi cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Nu cred că este momentul, până la alegeri, când sper să avem un mandat de patru ani, nu este momentul să facem restructurări de instituţii guvernamentale, ci în cadrul actualelor ministere, miniştri şi miniştri delegaţi care vor răspunde de probleme specifice pe care eu şi USL le-am considerat neacoperite în ultima perioadă, dialogul social de exemplu”, a declarat Ponta.

De asemenea, el a spus că miniştrii vor fi din USL: „Eventual vor fi şi tehnocraţi, susţinuţi de câte un partid din cadrul USL”.

Întrebat dacă îl va menţine pe Leonard Orban în funcţia de ministru, aşa cum a declarat cu alte ocazii, Ponta a spus: „Da, dar nu am apucat să vorbesc cu domnia sa astăzi (sâmbătă – n.r.), dar toate intenţiile bune vreau să le menţin. Mi-aţi adresat întrebarea înainte să discut cu domnia sa dacă doreşte să îşi continue activitatea”.

El a adăugat că nu va face schimbări „fundamentale” în cele şase luni.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Incident la Satu Mare: O mașină electrică a luat foc în timp ce era la încărcat
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!