Ponta: Pactul pentru energie, coloana vertebrală a strategiei energetice a României

"Pactul pentru energie", lansat joi, la Academia Română, nu poate constitui o strategie în sens larg, dar în mod sigur constituie coloana vertebrală a strategiei energetice a României, a declarat premierul Victor Ponta.
Romania TV
16 mai 2013, 07:52
Ponta: Pactul pentru energie, coloana vertebrală a strategiei energetice a României

„Toate cele opt obiective asumate sunt obiective corect definite, obiective pe care Guvernul le consideră extrem de necesare şi utile. Acest pact nu poate constitui o strategie în sens larg, dar în mod sigur constituie coloana vertebrală a strategiei energetice a României. Sunt cu totul şi cu totul de acord că o decizie de a avea un pact pe energie şi ulterior o strategie pe energie nu poate şi nu trebuie să fie doar în sarcina unui Guvern sau chiar a Parlamentului. Ideea de a uni mediul academic, mediul universitar, mediul privat pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii de dezvoltare pe viitor cred că este în mod sigur cea mai bună strategie posibilă şi cea care ne poate oferi pe termen mediu şi lung cele mai importante direcţii de dezvoltare”, a spus primul ministru, citat de Agerpres.

El a remarcat implicarea din ce în ce mai mare a Academiei Române în subiectele importante pentru societatea românească, precum dezvoltarea regională şi energia. Ponta a apreciat că instituţia oferă credibilitatea şi cunoştinţele necesare pentru a lansa proiecte care transcend cicluri electorale.

Premierul a mai spus că, fără a fi un specialist, a înţeles că energia este pentru România unul din posibilele motoare de dezvoltare, dar ca orice mare oportunitate reprezintă şi un pericol şi că depinde de de factorii de decizie să valorifice corespunzător această oportunitate.

Victor Ponta a exprimat susţinerea Guvernului pentru cele opt direcţii prioritare, exprimându-şi speranţa că va fi spart „blestemul vechi” de a încheia pacte, strategii foarte bune pe care nu le aplică nimeni în realitate.

„De multe ori am reuşit să avem strategii foarte bune, am avut pacte pentru anumite domenii, foarte rar am reuşit să le şi implementăm cu consecvenţă. Şi probabil că un pact atât de bun, cum este cel propus astăzi, va avea nevoie în perioada următoare de ceea ce a lipsit altor acţiuni de acest fel şi anume capacitatea de implementare pe termen mediu şi lung”, a mai spus Victor Ponta.

Academia Română a lansat miercuri „Pactul pentru energie”, document care reprezintă o sinteză a principiilor pe care mediul academic şi cel de afaceri le consideră prioritare pentru sectorul energetic. Documentul a fost elaborat sub egida Academiei Române, cu participarea Universităţii Politehnice Bucureşti, Universităţii de Petrol-Gaze Ploieşti, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Universităţii Bucureşti şi a specialiştilor din sectorul energetic, atât companii private cât şi din companii cu capital majoritar de stat.

Pactul conturează opt direcţii prioritare: creşterea securităţii energetice a României prin acţiuni interne şi externe; optimizarea unui mix de energie primară echilibrat şi diversificat; eficienţă energetică, energii regenerabile şi protecţia mediului; promovarea unor mecanisme adecvate pentru protecţia consumatorului vulnerabil; susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare şi de educaţie profesională; crearea unui cadru legislativ şi de reglementare funcţional, stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor; asigurarea guvernanţei corporative a companiilor de stat în baza principiilor unei pieţe energetice funcţionale; creşterea importanţei României ca actor pe piaţa energetică europeană.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!