Ponta: Până în septembrie 2013, pensionarii vor primi un plus de 80-90 de lei la pensie

Primul-ministru Victor Ponta a anunţat, la România TV, că returnarea banilor percepuţi ilegal de către guvernul Boc de la pensionari drept contribuţii de asigurări sociale va aduce un plus la pensie, până în septembrie 2013, în medie de 80-90 de lei. Sporul de venit ar proveni pe jumătate din faptul că CAS-ul nu mai este perceput, iar jumătate din returnarea sumelor percepute ilegal.
Romania TV
23 aug. 2012, 17:34
Ponta: Până în septembrie 2013, pensionarii vor primi un plus de 80-90 de lei la pensie

Banii reţinuţi ilegal pensionarilor la asigurările sociale de sănătate vor fi restituiţi integral cu 3 luni mai repede. De luna viitoare, pensionarii vor recupera ultimele sume în 12 tranşe. Efortul bugetar reprezintă circa 0,1% din PIB.

„Fiecare pensionar va primi la pensie, în tranşe egale cei 40 de lei, în medie, pe care Guvernul îi oprise din 2011 şi li se restituie în aceeaşi tranşă suma ce i-a fost luată ilegal. Dacă adunaţi cei 40 de lei care nu i se mai iau cu cei 40 care i se dau, undeva între 80 şi 90 de lei fiecare dintre acesşti pensionari primeşte până în septembrie”, a declarat Victor Ponta.

El a precizat că sumele necesare au fost luate de la bugetele mai multor ministere, fără a fi însă afectate investiţii importante derulate de către stat. „De la investiţii utile – infrastructură, lucruri necesare – nu s-a tăiat. Am identificat aşa-zise investiţii pe care le-aţi prezentat şi dumneavoastră, presa, de atâtea ori: bazine de înot la sate unde nu înoată nimeni, eventual sunt adăpate animalele, pîrtii de schi unde nu ninge niciodată, patinoare care au costat de patru ori mai mult”, a spus Ponta pentru România TV.

În al doilea rând, fondurile necesare au venit dintr-o creştere a încasărilor la bugetul de stat. „După schimbările de la ANAF, unde nu mai sunt domnul Blejnar şi prietenii săi, în trimestrul II am avut încasări în plus de 1,2 miliarde de lei”, a explicat premierul.

„Nu am avut de la început banii necesari, dar ne ţinem de cuvânt. Pensionarii pot fi siguri că-şi primesc banii înapoi”, a spus Ponta.

Întrebat dacă la anul este posibilă o indexare a pensiilor, primul-ministru nu a exclus a priori varianta, dar a condiţionat-o de creşterea economiei. „Este foarte posibil dacă reuşim să păstrăm trendul pozitiv pe care l-am avut în trimestrul II, când doar 3-4 state din Uniunea Europeană au fost pe plus. Dacă reuşim să menţinem trendul, să stimulăm economia şi să creăm locuri de muncă, vom împărţi mai mult pentru că vom avea mai mult”, a apreciat Victor Ponta.

Curtea Constituţională a decis, în aprilie, că impozitul de 5,5% aplicat pensionarilor drept contribuţie la fondul de sănătate se va aplica numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei şi nu întregii sume, aşa cum s-a întâmplat anterior.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!