Ponta: Panţîru va fi cea de-a treia propunere a României pentru postul de judecător la CEDO

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că în cadrul procedurii de desemnare a candidatului României la CEDO una din cele trei propuneri transmise va fi înlocuită cu supleantul, iar procedura se va încheia miercuri, când se vor aproba cele trei propuneri în şedinţa de Guvern, informează Mediafax.
Romania TV
16 aug. 2013, 10:47
Ponta: Panţîru va fi cea de-a treia propunere a României pentru postul de judecător la CEDO

Ponta a spus într-o conferinţă de presă că s-a primit de la CEDO o adresă referitoare la una dintre cele trei propuneri, referitoare la „o doamnă de la Sibiu”, al cărei nume nu l-a reţinut.

„Decizia Ministerului Justiţiei este de a înlocui acel candidat cu cel aflat pe lista suplimentară, domnul Panţîru, dacă nu mă înşel, era supleant. Miercuri adoptăm în şedinţa de Guvern cele trei nume. Probabil că vă gândiţi la doamna Motoc, domnul Panţîru şi mai era încă un profesor, dacă nu mă înşel de la Cluj. Cei trei pleacă miercuri spre Strasbourg. În ceea ce-l priveşte pe Panţîru, nu cred că vor exista niciun fel de obiecţiuni”, a spus Ponta.

El a arătat că miercuri se încheie procedura de desemnare a propunerilor pentru judecător la CEDO.

Ministerul Justiţiei (MJ) a informat că a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO, în sensul înlocuirii Biancăi Guţan cu candidatul de rezervă, Tudor Panţîru.

„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii”, explică MJ, într-un comunicat remis vineri Mediafax.

Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că „judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută”.

Surse oficiale au declarat că motivul propunerii de înlocuire a Biancăi Guţan este legat de lipsa unei experienţe vaste în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi candidatul de rezervă, Tudor Panţîru, au primit aviz pozitiv.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

Bianca Guţan este doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Tudor Panţîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor scăpa de ghinion în următoarele 3 zile. Noi oportunități și schimbări mari în viața acestor nativi
Capital.ro
Se schimbă complet BANII VECHI. Anunț categoric privind trecerea la Euro: Nu e pozitiv
Playtech.ro
Detaliul ȘOC care răstoarnă TOT scandalul de la JO 2024. S-a AFLAT abia acum
DailyBusiness
Atenție! Se schimbă radical vremea în următoarele 4 săptămâni!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Mașinile electrice, pericol pentru proprietari și vecini
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Reginele TikTok-ului au împărțit același bărbat, căsătorit cu fosta lui Bodi! Patrulater amoros cu nume grele!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Obligatoriu și în localitate. Legea se aplică pe toate drumurile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Cluj și Brașov incluse în clasamentul mondial al celor mai fericite orașe
MediaFlux
2000 de lei ÎN PLUS la PENSIE. Vine MAJORAREA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!