Invitat să comenteze ironiile lui Traian Băsescu, Victor Ponta a spus: „Până acum nu l-am acuzat niciodată pe preşedinte că, între interesele României şi cele personale faţă de lideri europeni, le preferă pe cele personale, pentru că este o acuzaţie foarte gravă. Însă astă-seară părea că-l interesează mai mult relaţia cu doamna Merkel.”
Premierul a spus că, într-o chestiune atât de serioasă precum proiecţia bugetară a Uniunii Europene în intervalul 2014-2020, interesele României trebuie să primeze. „În 2020, Traian Băsescu nu va mai fi preşedintele României şi s-ar putea ca nici Angela Merkel să nu mai fie cancelar al Germaniei, dar România şi Germania rămân”, a afirmat Victor Ponta.
Cât priveşte disponibilitatea preşedintelui de a-l invita la o cafea la Bruxelles pe premier, Ponta a apreciat ca neserioasă atitudinea şefului statului. „Toată lumea a constatat că sunt capabil să coabitez chiar dacă respectul şi relaţia mea personală cu Traian Băsescu sunt la nivelul cel mai de jos admisibil. Să începem acum cu băşcălia e un mod al politicii la care nu vreau să cobor”, a replicat Ponta.
La fel de neserioase a fost considerate recomandarea preşedintelui ca Guvernul să ia în calcul indexarea pensiilor, în condiţiile în care Băsescu a fost cel care a anunţat, în 2010, reducerea pensiilor cu 15%. „Când vorbeşte un preşedinte, ar trebui luat în serios, mai puţin preşedintele Băsescu (…) Credeţi că există vreun pensionar în România care să-l creadă când vorbeşte de creşterea pensiilor?”, a mai spus primul-ministru.
Președintele Traian Băsescu a ironizat spusele premierului Victor Ponta despre folosirea dreptului de veto de către România în cadrul Consiliului European de toamnă. „De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto”, a comentat Băsescu.
Preşedintele Băsescu a respins ideea ca poziţia României la Consiliul European în legătură cu bugetul UE pe 2014-2020 să fie una de folosire a dreptului de veto precizând că deciziile în Consiliu se iau pe baza negocierilor îndelungate între liderii statelor prezenţi.
„De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. În opt ani n-am văzut niciun stat făcânt veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat Tratatul Uniunii Europeni”, a spus şeful statului.
Băsescu nu s-a limitat aici cu sarcasmul. „Nu te poţi duce la donatori să le spui: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai mai mulţi bani, îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”, a spus preşedintele României adăugând că dreptul de veto poate fi folosit doar atunci când este încălcat Tratatul UE sau când unui stat membru i se aplică alte criterii decât altora.