El a explicat totodată extinderea termenului prin faptul că operaţiunea permite parlamentarilor care stau în Bucureşti, dar domiciliază în altă localitate, unde ANI poate trimite decizia de incompatibilitate, să ia cunoştinţă despre raportul Agenţiei.
„Este o soluţie prin care am scos ceea ce, din punctul meu de vedere, era absolut corect criticabil: parlamentarii care atacau în justiţie puteau să piardă în instanţă şi îşi pierdeau mandatul, cei care nu atacau nu păţeau nimic. Ori eu am cerut în mod clar colegilor mei parlamentari să se pună o sancţiune şi pentru cel care nu atacă. Aici a fost discuţia «bun, dacă nu află, dacă trimite ANI cine ştie unde…». Eu, de exemplu, am domiciliul în Baia de Fier. Îmi trimite în Baia de Fier, eu stau mai mult în Bucureşti…şi atunci am pus un termen de 45 zile şi garanţia că e informat Biroul Permanent al Camerei, iar în cele 45 zile dacă parlamentarul nu atacă în instanţă, atunci îşi pierde mandatul”, a spus Ponta.
El a adăugat că problema nu era extinderea termenului de la 15 zile la 45 zile, ci să nu existe un regim diferit între parlamentarul care atacă în instanţă decizia ANI şi cel care este incompatibil şi nu face nimic.
Premierul a precizat că parlamentarul care timp de 45 zile nu atacă decizia îşi va pierde, în acest caz, mandatul chiar dacă nu există o hotărâre judecătorească.
„Nu mai poţi să te ascunzi prin faptul că nu ataci în instanţă:, a adăugat Ponta.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, cu 298 de voturi „pentru”, 101 voturi „împotrivă” şi 36 de abţineri, Raportul la cererea de reeaxaminarea şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut.
Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat, miercuri, modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.
Această modificare a fost votată în plen cu 294 de voturi „pentru”, 101 voturi „împotrivă” şi 16 abţineri.
PDL s-a opus adoptării acestei modificări, senatorul Cristian Rădulescu precizând că astfel se introduce un termen de 45 de zile, care face o diferenţă faţă de termenul de 15 zile prevăzut de Codul de procedură civilă pentru toţi cetăţenii şi creează o diferenţiere între parlamentari şi ceilalţi cetăţeni.
Grupurile parlamentare ale PDL vor contesta la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au „mari defecte de constituţionalitate”, a anunţat miercuri senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.