„Cinci miliarde de euro au fost trecute înainte ca buffer. Şi noi, şi partenerii noştri am considerat că România nu va avea nevoie să tragă efectiv vreun euro din acest acord, dimpotrivă, noi tot plătim acum ce s-a luat data trecută. Pur şi simplu a fost o cifră prin care să arătăm că există o îmbunătăţire a nivelului României şi a capacităţii noastre de creditare. Am scăzut de la cinci, patru. Dacă nu mă înşel, va fi o sarcină egal împărţită între CE şi FMI – câte două miliarde. Însă nu folosim aceşti bani, sunt trecuţi ca un buffer pentru situaţii cu totul şi cu totul extraordinare de criză financiară, europeană şi internaţională”, a spus Victor Ponta, potrivit Agerpes.
Întrebat de presă unde ar fi direcţionaţi aceşti bani, în caz de criză, premierul a afirmat că în situaţii excepţionale resursele financiare s-ar folosi la finanţarea deficitului. „Dar România n-a mai avut nevoie nici în 2012, nici în 2013 nu va avea nevoie în mod normal de folosirea unui asemenea buffer. De altfel, avem noi şi la Ministerul de Finanţe şi la BNR”, a spus Ponta.
Un nou acord stand-by de tip preventiv, pentru 24 de luni şi 4 miliarde de euro, acesta este acordul convenit miercuri, la Bucureşti, de autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, a declarat miercuri, la sediul Băncii Naţionale a României, şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter.
Asistenţa financiară de patru miliarde euro va fi acordată în mod egal de FMI şi CE, a precizat Schaechter.
Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de Board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an.