Întrebat cum va reacţiona Guvernul în cazul în care contractul de privatizare a Oltchim nu va fi semnat, Ponta a răspuns: „Vom pune în aplicare strategia de repornire a combinatului şi pregătim o nouă procedură de privatizare. Tot restul e senzaţional”.
Pe de altă parte, premierul nu dă ca cert un eşec al primei proceduri de privatizare. „Luni se poate semna contractul dacă se virează banii în contul Ministerului Economiei. Dacă nu, nu se semnează şi vom constata oficial că nu s-a semnat procedura de privatizare”, a precizat Ponta.
Acesta consideră că PDL este implicat în scandalul legat de Oltchim. „Am luat foarte în serios declaraţia lui Vasile Blaga care a spus că PDL va guverna împreună cu PP DD. Probabil este o tactică în tandem a lor”, a comentat Ponta.
Liderul PSD crede că este probabil ca democrat-liberalii şi partidului lui Dan Diaconescu să fuzioneze la un moment dat. „Dacă PDL şi PP DD vor fuziona nu va fi o surpriză pentru nimeni. PDL este corupt, obosit şi foarte plictisitor, măcar PP DD-ul nu e plicitisitor. Pentru PDL de-abia acum încep cei 40 de ani în deşert până când, probabil, se vor reforma. Faptul că PDL îl scoate acum în faţă pe Dan Diaconescu arată lipsă de idei”, a mai spus Ponta.
Ministerul Economiei a elaborat un plan de salvare a combinatului Oltchim care presupune redeschiderea combinatului până la următoarea licitaţie de privatizare. Suma necesară este de 17,3 milioane de euro şi va fi asigurată din bugetul ministerului, Guvernul urmând să găsească firme partenere pentru furnizarea materiei prime, în valoare de alte 23 de milioane.
Cele 17,3 milioane de euro sunt necesare pentru plata utilităţilor, plată minimă necesară pentru repornirea combinatului de la Râmnicu-Vâlcea. Tot din această sumă vor trebui să fie plătite salariile restante ale angajaţilor, estimându-se la 3,2 milioane de euro cuantumul salariilor.
Potrivit planului elaborat de către oficialii guvernamentali, banii ar putea fi luaţi din Fondul de privatizare al Ministerului Economiei.
Cum banii de la Guvern nu acoperă costurile repornirii combinatului, Executivul caută firme dispuse să furnizeze combinatului materie primă de 23 de milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, Oltchim ar urma să funcţioneze la numai 60% din capacitate pe timp de 6 luni, până când va fi organizată o nouă licitaţie.
În cele 6 luni, combinatul urmează să fie condus de un administrator special. În planul de salvare al Oltchim nu sunt prevăzute restructurări de personal.