„Evenimentele dramatice din Ucraina evidenţiază un pericol istoric care a creat o stare de spirit dăunătoare în Europa Centrală şi de Est în ultimul deceniu. Cu unele diferenţe, ţările din această regiune au considerat că securitatea, cel mai de preţ lucru pentru o ţară, este ceva de la sine înţeles.
În ciuda crizei financiare și a datoriilor, cărora cele mai multe națiuni din ECE le-au rezistat destul de bine, apartenența noastră la NATO (din 2003) și la Uniunea Europeană (din 2004 pentru cele mai multe, iar din 2007 pentru Bulgaria și România), au făcut ca aceste ţări să creadă în propria noastră versiune, a „sfârșitul istoriei”, noțiunea inventată de către Francis Fukuyama în eseul său din 1989, referitor la o „universalizare a democrației liberale occidentale,” aceasta însemnând sfârșitul conflictului internațional semnificativ.
Obişnuinţa de a gândi la nivel înalt, existentă în ţările noastre înainte de a ne alătura Occidentului din punct de vedere politic, economic şi militar, a fost înlocuintă treptat de necesitatea de a rezolva problemele interne.
Imaginea trupelor ruse care au invadat Ucraina şi au asediat unităţi militare din Crimeea a fost strigătul care va trezi o întreagă generaţie. Acesta scoate în lumină câteva adevăruri, mai ales acela că Occidentul nu are de ales, decât să rămână unit într-o lume anarhică, din care fac parte puteri nedemocratice, al căror comportament nu este previzibil şi nici controlabil”, scrie Victor Ponta.
În opinia premierului român, „NATO rămâne principalul garant al securităţii globale. Doar împreună, Europa şi SUA au şansa de a menţine democraţia ca doctrină centrală pentru organizarea afacerilor mondiale”.
Cu toate acestea, „recentele evenimente din Ucraina (…) reprezintă testul de distribuire a puterii pe întreaga planetă. Dar cum ar trebui să ne confruntăm cu realitatea şi cu provocările. Cea mai înţeleaptă soluţie ar consta într-o integrare economică profundă în lumea occidentală (…) Parteneriatul Transatlatic de Comerţ şi Investiţii ar fi cel mai important pas în acest sens, dar mă gândesc şi la mişcări mai îndrăzneţe, cum ar fi o uniune economică între UE şi SUA. Sunt convins că vom fi forţaţi, mai devreme sau mai târziu, să admitem această necesitate şi să o punem în practică (…) Integrarea economică a Europei şi a SUA ar permite o dezvoltare pe termen lung a ambelor părţi”, mai scrie premierul român.
„România a pierdut în ultima perioadă şansa de a gândi proiecte mari, însă acum este pregătită să îşi recâştige rolul său în istorie, alături de proiectul occidental. (…) România este o ţară bogată în resurse, cu oameni înzestraţi şi educaţi. Este un centru în continuă dezvoltare pentru tehnologia informaţiei, producţie şi poate redeveni o putere agricolă. România pregăteşte ingineri excelenţi şi oameni de ştiinţă, mulţi dintre ei contribuind la creşterea economică din străinătate în ultimii 25 de ani.
Există de asemenea multe domenii în care România ar putea face mai mult, cum ar fi în guvernare. În primul rând, noi trebuie să îmbunătăţim procesul de guvernare (…) Aparţin unei generaţii de politicieni tineri care vor şi pot să transforme România într-o economie puternică şi o ţară a oportunităţilor, cu politici progresive responsabile. O Românie puternică şi demnă să-şi asume responsabilităţi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în toate etapele care vor urma”, a mai scris Ponta.