Potrivit liderului deputaţilor PNL, George Scutaru, citat de gândul.info, textul moţiunii va fi finalizat într-o săptămână, iar dezbaterea propriu-zisă în plenul reunit va avea loc la mijlocul lunii septembrie.
Totuşi, şansele ca guvernul să fie demis în urma moţiunii sunt aproape nule, fapt pe care îl recunosc şi liberalii, opoziţia mai având nevoie de încă 100 de voturi în acest sens.
Dacă toţi parlamentarii opoziţiei (de la PNL, PDL, PMP) se vor prezenta la vot, moţiunea anunţată de ACL împotriva Guvernului Ponta ar strânge 188 de senatori şi deputaţi, insuficient pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, fiind nevoie de 288 de voturi „pentru”.
PDL are 36 de deputaţi şi 20 de senatori (56, în total), iar PNL 74 de deputaţi şi 43 de senatori (117, în total). Astfel, ACL numără un total de 173 de voturi „pentru„, la care s-ar adăuga şi voturile parlamentarilor PMP – 13 deputaţi şi doi senatori (15, în total).
Elena Udrea: PMP va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta
Chiar şi în cazul unei negocieri surpriză cu UDMR şi PPDD şi minorităţile naţionale, moţiunea nu va trece, deoarece ar strânge doar 250 de voturi.
La polul opus, PSD şi UNPR au reuşit să strângă 187 de deputaţi şi 78 de senatori (265, în total), PC aduce 15 deputaţi şi 9 senatori. Puterea este însă susţinută şi de mulţi parlamentari neafiliaţi, care fac parte din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR. În total, coaliţia de guvernare este suţinută de cel puţin 315 parlamentari, asta dacă, prin absurd, şi UDMR, şi PPDD şi minorităţile s-ar pronunţa ”împotrivă”. Dar dacă şi acestea ar susţine guvernul, puterea ar avea peste 373 de voturi.
ACL va iniţia o MOŢIUNE DE CENZURĂ pe tema fraudării alegerilor prezidenţiale
Potrivit articolul 113 din Constituţia României, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de minimum un sfert din totalul deputaţilor şi senatorilor. În cazul de faţă, este nevoie de minimum 144 de semnături pentru acest demers.
Pentru ca încrederea acordată Guvernului să fie retrasă este nevoie însă de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică, în cazul de faţă, de 288 de parlamentari (în total, sunt 575).