Întrebat care ar fi interesele comune pe care le au astăzi Polonia și România, premierul Victor Ponta a declarat că: „Cel mai important lucru este că avem o voce în Europa. Este vorba de inițiative noi și, în același timp, că vocile noastre au început să fie luate în considerare și respectate. Acum dezvoltăm cooperarea militară, în calitate de cele mai mari state de la frontiera estică a Uniunii Europene și NATO, precum și cooperarea în domeniul politicii energetice„, scrie obiectiv.info.
Mai mult, Ponta a subliniat că eforturile comune ale României şi Poloniei pentru proiectul gazoductului Nabucco sunt esenţiale, „precum și orice inițiative care să ne asigure independența față de gazele rusești”. „Al treilea domeniu de cooperare este al politicii economice în cadrul UE, inclusiv problemele de alocare a fondurilor UE. În toate aceste cazuri, Polonia poate conta pe sprijinul României„, a precizat Victor Ponta.
Premierul României s-a arătat interesat de relația guvernului român cu Grupul de la Visegrad: „Noi recunoaștem beneficiile pe care cooperarea regională le-a adus Poloniei, Cehiei, Slovaciei și Ungariei. Dacă ne putem întoarce la această colaborare, desigur că vom consolida vocea României nu numai în cadrul UE, ci și în relațiile cu vecinii noștri de la est – Ucraina și Republica Moldova. Aș fi foarte fericit dacă am reuși să consolidăm cooperarea cu Grupul de la Visegrad”.
Victor Ponta a făcut referire în interviu şi la tensiunile cu președintele Traian Băsescu, afirmând că atât el, cât şi şeful statului au avut de pierdut din cauza crizei politice din 2012.
„Desigur, voi aștepta sfârșitul mandatului, mai ales că președintele Traian Băsescu nu poate candida pentru a treia oară la poziția de șef al statului. Este adevărat că la începutul mandatului meu a avut loc o gravă criză constituțională, dar în cele din urmă am pierdut amândoi. Președintele a pierdut, de fapt, referendumul (numărul de voturi împotriva sa – n.n.), noi, la rândul nostru, am pierdut la Curtea Constituțională. După alegerile din decembrie 2012, în care coaliția USL a reușit o victorie clară, am înțeles că acest conflict nu duce nicăieri și că este mai bună coabitarea. Subliniez că mai presus de toate avem nevoie de stabilitate”, a explicat Victor Ponta.
Premierul a exclus varianta apariţiei unei noi crize politice în România din cauza modificării Constituției și a reducereii pragului necesar pentru validarea referendumului. „Într-adevăr, vrem să modificăm Constituția, dar este rezultatul unui acord între toate partidele politice majore, în scopul de a evita neînțelegerile și confruntările viitoare. Vrem să definim în mod clar rolul Parlamentului, al președintelui și al Guvernului, pentru a nu mai exista conflicte. Și atunci, când vine vorba de prezență, pragul minim de validare, schimbarea este cauzată de situația specifică din România – după 2007 aproximativ trei milioane de români au plecat în străinătate”.
Totodată, Ponta a vorbit despre nivelul de trai scăzut al românilor şi măsurile pe care doreşte să le ia pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă. „Pe parcursul anului, guvernul a încercat să acționeze pentru a remedia problema, dar, desigur, nu este ușor să ridici nivelul de trai al cetățenilor și, în același timp, să păstrezi disciplina bugetară. Din fericire, în acest an am ieșit din procedura de deficit excesiv, așa că avem un pic mai mult spațiu de manevră. Am mărit unele salarii din sectorul public și pensii și am alocat fonduri mai mari pentru asistență socială. Încercăm, de asemenea, să atragem investiții străine, în special în domeniile prioritare pentru noi – agricultură și energie”, a precizat Ponta.
Citeşte şi Victor Ponta vrea să „dezgheţe” relaţiile cu Germania: Este un motor important al Europei