„Îl avem la București pe domnul Streleț, primul-ministru al Republicii Moldova, un pic mai târziu decât trebuia, dar nu din vina domniei sale. (…) Mă bucur, însă, că a ajuns la București într-o zi specială, în care Camera Deputaților a aprobat în unanimitate și vreau să spun acest lucru pentru cei de pe malul celălalt al Prutului, Acordul de împrumut între România și Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro”, a declarat premierul român la Palatul Victoria într-o declarație comună de presă cu omologul său moldovean, Valeriu Streleț, potrivit Agerpres.
Ponta a adăugat că este, probabil, acordul cel mai rapid negociat din istoria României și, cu siguranță, din istoria Republicii Moldova, și a adăugat că „tot ce înseamnă instituții și oameni politici și partide politice din România au susținut acest demers important”.
„În 25 de ani, pentru frații noștri, că noi așa le spunem și le spunem din inimă, am avut vorbe multe, sfaturi, dojeni, dar nu prea am avut lucruri concrete. În ultimii doi ani am reușit să trecem la lucruri concrete”, a declarat premierul.
Ponta a completat dând ca exemple realizarea gazoductului Iași-Ungheni, programul privind microbuzele școlare, investițiile de 20 de milioane de euro în reabilitarea și construcția de grădinițe, precum și proiectul privind dezvoltarea sistemului SMURD și în Republica Moldova.
„Dar, cel mai important lucru, Republica Moldova are astăzi, acum, nevoie de un sprijin financiar pe care nu-l poate primi din altă parte decât din partea noastră pentru a trece peste o perioadă dificilă. O perioadă dificilă pe care o au în special din cauza sancțiunilor economice pe care Federația Rusă le-a impus Republicii Moldova pentru un singur gest, dar un gest fundamental. Anul trecut, Republica Moldova, în persoana premierului Leancă a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Or, pentru că au fost sancționați pentru asta eu cred că este datoria noastră să-i ajutăm. La nevoie se vede cine ți-e prieten și cred că prin ceea ce am făcut astăzi și facem în continuare arătăm că pentru cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului suntem împreună și la greu și la bine”, a declarat premierul român.
Victor Ponta a subliniat în context că ajutorul acordat Republicii Moldova este un împrumut care va fi returnat României în cinci ani.
„Am constatat că și unii din deputați nu cunosc aceste lucruri și am obligația să explic cetățenilor României să dau socoteală despre modul în care folosim banii publici. În primul rând, cei 150 de milioane (de euro — n.r.) reprezintă un împrumut. Republica Moldova va restitui acest împrumut României într-un termen de cinci ani. Dobânda este exact dobânda cu care se împrumută și România, deci o dobândă foarte mică, mai mică chiar decât a FMI. Deci, pentru România nu este nicio afacere, nu e un câștig, dar nu e nicio pierdere. Este un ajutor pentru cineva care ne este atât de apropiat și care are nevoie acum de acest sprijin”, a declarat premierul.
Ponta a mai menționat că cel mai mare proiect de investiții între România și Republica Moldova este cel în domeniul energiei.
„Îi spuneam domnului prim-ministru Streleț că ieri (luni — n.r.) BERD a desemnat consultantul, banii vin tot de la BERD, pentru studiul de fezabilitate pentru interconectarea România-Moldova pe energie electrică. De asemenea, studiul de fezabilitate pentru gaz între Ungheni-Chișinău este deja în lucru și se finalizează sper în acest an. (…) În final, însă, pentru energie electrică și pentru gaz undeva la 250 de milioane de euro vor fi investițiile comune. Practic, România nu doar că a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, am trecut înaintea Federației Ruse, dar va fi și ancora de siguranță din punct de vedere energetic și poarta prin care Republica Moldova se leagă de sistemul energetic european”, a declarat premierul român.
Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a fost primit marți la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta în cadrul unei vizite oficiale pe care o întreprinde la București.
Tot marți, premierul moldovean a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Deputații au ratificat marți Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, în valoare de maximum 150 de milioane de euro, document semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Acordul a fost ratificat de deputați cu 312 voturi favorabile și trei abțineri. Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui acord.
Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicită, într-o scrisoare adresată Guvernului României, examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua în valoare de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017.