Ponta: Prin împrumutul acordat Republicii Moldova arătăm că suntem împreună şi la bine şi la greu

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că prin împrumutul de 150 de milioane de euro pe care România îl acordă Republicii Moldova, decidenții din ambele state arată locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului că pot fi împreună și la bine și la greu.
Iulian Tudor
13 oct. 2015, 18:17
Ponta: Prin împrumutul acordat Republicii Moldova arătăm că suntem împreună şi la bine şi la greu

„Îl avem la București pe domnul Streleț, primul-ministru al Republicii Moldova, un pic mai târziu decât trebuia, dar nu din vina domniei sale. (…) Mă bucur, însă, că a ajuns la București într-o zi specială, în care Camera Deputaților a aprobat în unanimitate și vreau să spun acest lucru pentru cei de pe malul celălalt al Prutului, Acordul de împrumut între România și Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro”, a declarat premierul român la Palatul Victoria într-o declarație comună de presă cu omologul său moldovean, Valeriu Streleț, potrivit Agerpres.

Ponta a adăugat că este, probabil, acordul cel mai rapid negociat din istoria României și, cu siguranță, din istoria Republicii Moldova, și a adăugat că „tot ce înseamnă instituții și oameni politici și partide politice din România au susținut acest demers important”.

„În 25 de ani, pentru frații noștri, că noi așa le spunem și le spunem din inimă, am avut vorbe multe, sfaturi, dojeni, dar nu prea am avut lucruri concrete. În ultimii doi ani am reușit să trecem la lucruri concrete”, a declarat premierul.

Ponta a completat dând ca exemple realizarea gazoductului Iași-Ungheni, programul privind microbuzele școlare, investițiile de 20 de milioane de euro în reabilitarea și construcția de grădinițe, precum și proiectul privind dezvoltarea sistemului SMURD și în Republica Moldova.

„Dar, cel mai important lucru, Republica Moldova are astăzi, acum, nevoie de un sprijin financiar pe care nu-l poate primi din altă parte decât din partea noastră pentru a trece peste o perioadă dificilă. O perioadă dificilă pe care o au în special din cauza sancțiunilor economice pe care Federația Rusă le-a impus Republicii Moldova pentru un singur gest, dar un gest fundamental. Anul trecut, Republica Moldova, în persoana premierului Leancă a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Or, pentru că au fost sancționați pentru asta eu cred că este datoria noastră să-i ajutăm. La nevoie se vede cine ți-e prieten și cred că prin ceea ce am făcut astăzi și facem în continuare arătăm că pentru cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului suntem împreună și la greu și la bine”, a declarat premierul român.

Victor Ponta a subliniat în context că ajutorul acordat Republicii Moldova este un împrumut care va fi returnat României în cinci ani.

„Am constatat că și unii din deputați nu cunosc aceste lucruri și am obligația să explic cetățenilor României să dau socoteală despre modul în care folosim banii publici. În primul rând, cei 150 de milioane (de euro — n.r.) reprezintă un împrumut. Republica Moldova va restitui acest împrumut României într-un termen de cinci ani. Dobânda este exact dobânda cu care se împrumută și România, deci o dobândă foarte mică, mai mică chiar decât a FMI. Deci, pentru România nu este nicio afacere, nu e un câștig, dar nu e nicio pierdere. Este un ajutor pentru cineva care ne este atât de apropiat și care are nevoie acum de acest sprijin”, a declarat premierul.

Ponta a mai menționat că cel mai mare proiect de investiții între România și Republica Moldova este cel în domeniul energiei.

„Îi spuneam domnului prim-ministru Streleț că ieri (luni — n.r.) BERD a desemnat consultantul, banii vin tot de la BERD, pentru studiul de fezabilitate pentru interconectarea România-Moldova pe energie electrică. De asemenea, studiul de fezabilitate pentru gaz între Ungheni-Chișinău este deja în lucru și se finalizează sper în acest an. (…) În final, însă, pentru energie electrică și pentru gaz undeva la 250 de milioane de euro vor fi investițiile comune. Practic, România nu doar că a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, am trecut înaintea Federației Ruse, dar va fi și ancora de siguranță din punct de vedere energetic și poarta prin care Republica Moldova se leagă de sistemul energetic european”, a declarat premierul român.

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a fost primit marți la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta în cadrul unei vizite oficiale pe care o întreprinde la București.

Tot marți, premierul moldovean a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Deputații au ratificat marți Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, în valoare de maximum 150 de milioane de euro, document semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Acordul a fost ratificat de deputați cu 312 voturi favorabile și trei abțineri. Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui acord.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicită, într-o scrisoare adresată Guvernului României, examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua în valoare de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Premierul moldovean nu a reușit să ajungă în Parlamentul României, la momentul votului din Camera Deputaților din cauza întârzierii avionului.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!