Ponta: Procurorii îmi ascultă telefonul din februarie. Au un extraordinar simţ al prevederii

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, la România TV, că a aflat din presă că procurorii îi ascultă din februarie telefonul, fapt care ar constitui un semn că procurorii ştiau că va ajunge prim-ministru înaintea lui.
Romania TV
11 iul. 2012, 20:11
Ponta: Procurorii îmi ascultă telefonul din februarie. Au un extraordinar simţ al prevederii

Într-un ton ironic, Ponta a apreciat că este un semn de democraţie faptul că este ascultat telefonul liderului opoziţiei. „Ce vreţi un semn mai clar al democraţiei decât acela că procurorii îmi înregistrează telefoanele încă din februarie? (…) Arată un simţ extraordinar al prevederi al DNA care ştia încă din februarie că voi fi prim-ministru când eu încă nu ştiam”, a comentat Ponta.

Întrebat dacă avea sentimentul că telefonul său era ascultat, premierul a răspuns: „De azi dimineaţă am certitudinea, nu sentimentul”. Ponta a spus că o asemenea ştire ar fi provocat altfel de reacţii dacă ar fi avut loc într-o ţară precum Germania. „Nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost dacă apărea într-un ziar german o convorbire privată şi fără relevanţă juridică a Angelei Merkel cum era privit lucrul ăsta. La noi însă, e semn de democraţie”, a spus primul-ministru.

Acesta a apreciat că înregistrarea convorbirii sale cu procurorul George Bălan a fost publicată intenţionat în ziua în care a mers la Bruxelles pentru a da lămuriri legate de situaţia politică din România, dar a precizat că nu i s-au cerut clarificări pe această temă de către oficialii europeni.

Procurorul George Bălan, pus sub învinuire de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, a fost interceptat de anchetatorii DNA încă din luna februarie, ca urmare a autorizaţiilor obţinute de la instanţa supremă, scrie Mediafax. În tot acest timp, el a avut  convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad – şeful SIPI Ilfov, dar şi cu premierul Victor Ponta.

Potrivit unor surse judiciare, din cadrul discuţiilor interceptate a reieşit că Georghe Bălan a dat impresia că va fi numit procuror general al României de către premierul Victor Ponta. Astfel, în una dintre convorbiri, Bălan îi cere lui Ponta o întâlnire şi acesta acceptă.

Jurnaliştii de la România Liberă redau în acest sens o discuţie pe care premierul ar fi avut-o cu Bălan.

„George Bălan: Victor, crezi c-aş putea trece pe la tine astăzi – mâine, când ai tu o fereastră?

Victor Ponta: Sigur. Eu sunt la birou până la ora trei. Dacă vrei să-mi faci o vizită, îţi dau o cafea cu plăcere, da?”

George Bălan a fost procuror şef adjunct al Secţiei anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Curţii Supreme de Justiţie şi preşedinte al Comisiei de disciplină din Ministerul Public (1999 – 2000), perioadă în care Victor Ponta a fost promovat din funcţia de procuror de la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti la Secţia anticorupţie a Parchetului instanţei supreme. Concret, Bălan i-a fost şef lui Ponta, cunoscându-se din acea perioadă.

Totodată, din cadrul discuţiilor pe care le purta Bălan a reieşit că PSD şi PNL îşi disputau conducerile din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Concret, PSD ar fi vrut să propună şefi în Parchetul ICCJ, iar PNL în DNA, afirmă sursele citate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, marţi, Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aviz pentru percheziţionarea birourilor procurorilor George Bălan, membru CSM, şi a lui Marcel Sâmpetru, fost procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie (fostul PNA, actual DNA, fost consilier al lui Bălan, care de la începutul anului fusese mutat la Direcţia Resurse Umane a Consiliului.

Potrivit solicitării DNA, cei doi ar fi obţinut informaţii de la Direcţia Informativă de Protecţie Internă (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice, în baza acestor informări, Bălan şi Sâmpetru şi-ar fi negociat ocuparea unor funcţii de conducere în Ministerul Public. Ei sunt acuzaţi de DNA de divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.

Procurorii George Bălan, membru al CSM, şi Marcel Sâmpetru, fost consilier al acestuia, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, iar DNA a început urmărirea penală împotriva acestora. Cei doi ar fi negociat cu lideri ai USL obţinerea funcţiilor de procuror general al României şi de şef al DNA, ocupate în prezent de Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, folosindu-se în acest scop de informaţii clasificate.

 

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească un român aflat în vacanță în Thassos. A promis că nu o să mai revină vreodată în Grecia: ”Ce le rămânea de dimineață, găseam seara”
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Marele secret al lui Ceaușescu. Ce făcea când nu-l vedea nimeni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cine este Denis Repka, afaceristul care și-a pierdut viața într-un tragic accident de motocicletă. Ce legături existau între magnat și Donald Trump
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!