„Hai să stabilim cine beneficiază în România de locuinţă de serviciu: miniştrii, cei egali cu miniştrii şi, eventual, secretarii de stat. Sunt cam mulţi asimilaţi, recunosc, sunt o mulţime de oamenii din diverse instituţii. Guvernul nu e agenţie imobiliară. Orice Guvern, bănuiesc, din lume are câţiva demnitari, nu prea mulţi, dar le stabilim rangul, consilier prezidenţiali care e la rang de ministru, pentru ăştia ţin 20, 30, 50 de apartamente şi din cele Dumnezeu ştie câte vile de protocol ţinem zece vile ca preşedintele, preşedintele Camerei, al Senatului, primul-ministru să meargă la Neptun, la Predeal sau la Covasna, dacă e cazul, zece vile, restul absolut toate celelalte să le vindem”, a spus Ponta la un post de televiziune.
El a precizat că Guvernul va publica miercuri o primă listă a chiriaşilor RA-APPS, precizând, la întrebarea moderatorilor, că pe listă figurează încă şi Mircea Geoană, cu o chirie lunară de 3.200 euro.
În urmă cu o săptămână, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va prezenta public, pe pagina de Internet, lista completă a tuturor persoanelor care ocupă o locuinţă a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi, în funcţie şi de reacţii, va decide dacă sunt prea mulţi chiriaşi sau dacă nivelul chiriei este prea mic.
La finele anului trecut, Guvernul a extins lista beneficiarilor de locuinţe de serviciu, stabilind ca din această categorie să facă parte inclusiv şefii de departamente, adjuncţii secretarilor generali şi directorii generali din administraţia centrală.
Modificarea a fost decisă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în prima şedinţă după votul de învestitură.
Ordonanţa modifică OU 80/2001 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea, temporar, a locuinţelor de serviciu necesare unor categorii de personal în cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice.
Ordonanţa stabileşte că pot beneficia de locuinţă de serviciu persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, numite sau funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică, conducătorii instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, şefi de departamente, precum şi secretarii generali şi secretarii generali adjuncţi, directorii generali şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului în cadrul autorităţilor publice, ministerelor celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice.