Declaraţia a fost susţinută de premier după ce comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, şi-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România şi Bulgaria sunt „neguvernabile”.
„Nu ştiu dacă suntem chiar neguvernabili, cum consideră unii. Mie mi se pare că suntem guvernabili şi gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale: Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, BERD, BEI. Faptul că România are creştere economică şi are, dacă mă uit în zonă, în mod sigur o guvernare stabilă, însă fără competiţie corectă şi fără dezvoltare economică, toată această stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt şi îmi doresc ca în continuare să avem în Consiliul Concurenţei un arbitru şi un partener”, a spus Ponta la prezentarea raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Concurenţei.
Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, şi-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România şi Bulgaria sunt „neguvernabile”, Guvernul german negând ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privinţa României şi Bulgariei. „Mă îngrijorează că ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt, în mod fundamental, aproape neguvernabile”, a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicaţiei Bild.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat „profund surprins” de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, oficialul român adăugând: „Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii”.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România cere demisia imediată a comisarului UE al Energiei, Günther Oettinger, precizând că aceasta arată lipsa de informaţii şi realism la nivelul liderilor europeni.
Declaraţia lui Oettinger a fost comentată şi de fostul prim ministru Adrian Năstase, care a calificat-o drept „nediplomatică” şi „extrem de nefericită”.
” Este un mod inadmisibil de a te raporta la o ţară membră a Clubului din care faci parte şi comisarii sunt până la urmă reprezentanţii sau membrii Guvernului european susţinuţi de toate ţările membre. Deci dacă am fi fost în Parlamentul României probabil că s-ar fi făcut o moţiune simplă pentru astfel de declaraţii”, a precizat Adrian Năstase, la Palatul Parlamentului.