Victor Ponta a spus că, după ruperea USL din martie, erau mai multe persoane care se aflau pe „o listă scurtă” a prezidenţiabililor PSD. Primul pomenit de Ponta a fost Mugur Isărescu, dar acesta îşi doreşte doar un nou mandat de guvernator. „Sunt convins acum că nu vrea să candideze”, a declarat Ponta.
Al doilea posibil prezidenţiabil era fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
„Dacă refăceam USL după alegerile europarlamentare, nu am exclus varianta unui tandem cu Călin Popescu Tăriceanu, eu premier, el preşedinte, dar s-a închis şi această variantă pentru că nu mai există USL. Eu cred că domnul Tăriceanu va candida la prezidenţiale, dar cred că ştie şi el că PSD va avea candidat”, a spus premierul.
În aceste circumstanţe mai sunt două variante. „Sorin Oprescu poate candida, dar nu ştiu dacă îşi doreşte foarte mult acest lucru, sau pot candida eu (…) S-au cam redus numele”, a mai spus Ponta.
Acesta a spus că, în cazul în care USL rezista, candidatul acestei alianţe ar fi fost tot Crin Antonescu. „Crin ştia că nu voi candida niciodată împotriva lui. În 2010 eu am spus că nu voi candida niciodată la funcţia de preşedinte al PSD împotriva lui Adrian Năstase. Dacă nu s-ar fi retras el, nu m-ar fi convins nimeni niciodată. Nici Liviu Dragnea, nici Ioan Rus, nici Sebi Ghiţă. Crin nu trebuia decât să ţină USL-ul. Sigur ar fi câştigat. Nu avea cine să câştige împotriva lui”, a comentat Ponta adăugând că decizia ruperii USL ar fi fost luată de Antonescu la insistenţele mai multor oameni, printre care Sorin Roşca Stănescu, Ioan Guşă şi Rareş Bogdan.
Ponta s-a declarat sceptic în privinţa şanselor dreptei de a veni cu un candidat cu reale şanse de succes la alegerile prezidenţiale. „Vor fi mai mulţi candidaţi ai dreptei. Nu au nimic să-i unească. USL-ul n-a fost doar ‘Jos Băsescu’. Noi eram prieteni. Am avut multe lucruri în comun”, a comentat Ponta.