Execuţia bugetară din trimestrul I este mulţumitoare şi poate conduce, pe baza datelor şi pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, a declarat premierul Ponta. Premierul a declarat, luni seară, la România TV, că măsura va fi adoptată într-un „moment pozitiv pentru economia românească”.
Şeful Guvernului a arătat că în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creştere economică de 3,2%, iar „exporturile cresc în fiecare trimestru”.
„Singura cerinţă a mediului de afaceri, pentru a continua să investească, să creeze locuri de muncă, este reducerea taxării pe forţa de muncă. Problema României, ca şi a întregii Europe de astăzi, dar cred şi a Statelor Unite şi a întregii lumi dezvoltate este că, peste 20 de ani, dacă nu reuşim să creăm locuri de muncă pentru noile generaţii care să plătească contribuţii la pensii, la un moment dat ne vom sufoca. Dacă mergem în ritmul actual în toată Europa, doamnei Petrescu (ministrul de Finanţe, n.r.), domnului Voinea (ministrul pentru Buget, n.r.) şi mie nu va mai avea cine să ne plătească pensiile peste 20 şi ceva de ani”, a spus Ponta, într-o ediţie specială la România TV.
Ponta a arătat că reducerea CAS la angajator poate fi compensată cu creşterea încasărilor la bugetul de stat, reducerea unor cheltuieli sau atragerea de noi venituri.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară, că nu este împotriva reducerii CAS cu 5 puncte, el menţionând însă că nu este „suficient de inteligent” să înţeleagă de unde se va susţine măsura, care înseamnă 5,5 miliarde.
Citeşte şi: Băsescu: Susţin reducerea CAS. Nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine
Execuţia bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie şi 0,67% din PIB în perioada similară din 2013.