„I-am anunțat (n.r. pe membrii BPN ai PSD) asupra rezultatelor bugetare pe primul semestru, care ne permit ca una din măsurile prevăzute în Codul fiscal să intre în vigoare la 1 ianuarie să poată fi adoptată mai repede și mă refer la reducerea TVA. Vom avea toate cifrele săptămâna viitoare și împreună cu noul ministru, dl Teodorovici, vom prezenta Guvernului și coaliției soluțiile pe care la putem adopta referitoare la reducerea TVA”, a precizat premierul la finalul reuniunii BPN al PSD.
Citeşte şi: Proiectul Codului Fiscal, avizat de către ministere
El a adăugat că a mai discutat cu colegii din conducerea PSD despre cel mai important proiect pe care guvernul l-a finalizat — Codul fiscal și de procedură fiscală.
„Au ajuns la Senat și am discutat cu colegii din conducerea Senatului faptul că va intra în discuția comisiilor și la plen. Probabil până la sfârșitul lunii aprilie va fi adoptat de Senat, astfel încât în mai și iunie să poată fi dezbătut și aprobat de Camera Deputaților„, a menţionat Victor Ponta.
Premierul a reamintit că în cea de-a doua parte a anului principalul proiect la care Guvernul va lucra, și apoi Parlamentul, se referă la regândirea legii salarizării, în așa fel încât să poată exista un sistem public mult mai performant decât cel actual.
Ministerul Finanţelor a realizat o serie de propuneri de modificări legislative ce vizează reducerea TVA la nivelul celui din Uniunea Europena.
Astfel se urmăreşte reducerea cotei TVA standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24%, din prezent, la 20%, din 1 ianuarie 2016, iar de la aceeaşi dată taxa pe valoarea adăugat pentru produsele din carne, peşte, legume şi fructe să scadă la 9%.
Mai mult, Finanţele doresc reducerea cotei TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2016.
În plus, se doreşte introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădiri şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, din data de 1 ianuarie 2016.
Conform estimărilor realizate de Ministerul Finanţelor, impactul bugetar net al reducerii TVA va fi de -5,2 miliarde de lei. Totuşi, beneficiile acestei reduceri ar fi reprezentate de o creştere economică suplimentară de circa 1 punct procentual, dar şi o creştere estimată a locurilor de muncă cu circa 145.000 în 2016 şi cu circa 75.000 în următorii ani.
Citeşte şi: Ponta: La început FMI nu va fi de acord cu noul Cod Fiscal
Noul Cod Fiscal mai prevede şi reducerea cotei de contribuţie pentru asigurările sociale de stat pentru condiţii normale de muncă din 1 ianuarie 2017, astfel: reducerea contribuţiilor pentru angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi reducerea contribuţiei pentru angajator, de la 15,8 % la 13,5%.