Afacerea prin care terenurile de la Nana au fost retrocedate, comasate şi intrate apoi în proprietatea firmei italiene de la care a cumpărat Traian Băsescu are toate detaliile unei operaţiuni de crimă organizată. Premierul Victor Ponta confirmă ipoteza.
„Dacă nu lucra Comisia Nana, probabil nu am fi ştiut niciun sfert din ceea ce am aflat cu toţii. Şi nici procurorii nu ar fi ştiut niciun sfert. Absolut tot ceea ce au lucrat este, după cum ştiţi, public şi este pus la dispoziţia Parchetului. Sunt date şi informaţii pe care le-a strâns Comisia printr-o muncă laborioasă care se pun la dispoziţia Parchetului. Acum cred că oamenii au aflat cât de multe ilegalităţi s-au comis în acest caz în care domnul preşedinte Traian Băsescu a achiziţionat acel teren”, a spus Ponta.
De asemenea, premierul a declarat că reţeaua care a achiziţionat terenurile de la Nana, care au fost cumpărate ulterior de familia Băsescu, întruneşte condiţiile pentru a fi numită reţea de crimă organizată.
„Acea reţea de retrocedare ilegală a terenurilor, care după acea au ajuns la preşedintele Băsescu, întruneşte toate criteriile unei reţele de crimă organizată”, a mai spus Ponta.
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a decis miercuri cu unanimitate de voturi ca activitatea Comisiei Nana să înceteze, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul schimburilor de terenuri agricole din localitatea Nana, judeţul Călăraşi, pe baza raportului Corpului de control al prim-ministrului.
Deputaţii au luat decizia în baza art. 74 alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care spune că o comisie de anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectivul ei. În această situaţie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penale că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă aflat în activitatea Camerei Deputaţilor. În consecinţă, comisia şi-a încetat activitatea.
Plângere penală împotriva lui Traian Băsescu. Preşedintele este acuzat de ŞANTAJ şi AMENINŢARE
În 16 aprilie, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, dosarul privind terenurile din comuna Nana a fost constituit în urma sesizării transmise de Corpul de control al premierului.
Potrivit raportului Corpului de control publicat la 8 martie, atribuţiile legale în legătură cu soluţionarea cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 au fost exercitate defectuos, iar reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite, cu încălcarea prevederilor legale.