Întrebat dacă rezoluţia care va fi adoptată include o „necolaborare” cu Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele PSD a răspuns: „Bineînţeles, dar nu-i puteam pune pe toţi membrii PDL, reali sau ascunşi. Că domnul Ungureanu e membru PDL de fapt, dar nu e încă … „.
Ponta a precizat că USL nu colaborează cu „tot ce se naşte din Traian Băsescu”.
„Sigur, nici nu ştim cum se va numi viitorul partid al domnului Ungureanu. Cam tot ce se naşte din Traian Băsescu nu poate să colaboreze cu USL. Viitorul PDL şi al domnului Ungureanu e greu de anticipat, importantă este decizia noastră”, a spus Ponta.
El a mai spus că în şedinţa Comitetului Executiv al PSD a fost ratificată convocarea, sâmbtătă, a Congresului PDL şi propunere, adresată acestui for, de adoptare a celor trei rezoluţii privind candidaţii sub formula USL, tandemul preşedinte-premier şi, respectiv, cea referitoare la interdicţia colaborării cu Traian Băsecu şi PDL.
Anterior, Victor Ponta declarase că la Congresul PSD vor fi adoptate trei rezoluţii, iar una dintre acestea „prevede categoric că PSD nu va colabora cu Traian Băsescu şi cu PDL”.
Ponta a arătat că o altă rezoluţie se referă la participarea PSD în alegerile sub forma USL, iar cea de-a treia, la desemnarea unui candidat la funcţia de preşedinte şi a unui candidat la cea de prim ministru.
„Este o rezoluţie care va fi adoptată de către Congresul PSD, eu vorbesc în numele PSD, dar vor fi şi în Congresele PNL şi PC. Una dintre cele trei rezoluţii prevede categoric că PSD, vorbesc în numele partidului pe care-l conduc, nu va colabora cu Traian Băsescu şi cu PDL. Fiind votată de către Congres, are valoare statutară, pentru că numai Congresul poate să schimbe. Dacă-l va schimba vreodată, eu nu cred”, a precizat Ponta.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat la rândul său că rezoluţia pe care o va adopta PSD la Congres privind interdicţia de a colabora cu PDL reprezintă „o poziţie politică”, o „delimitare de acest partid”.
„A fost o discuţie generală pe această temă ca să se stabilească această delimitare politică”, a spus Iliescu.
El a arătat că actuala guvernare a dus la o situaţie inedită în toată istoria de 22 de ani. „Este o poziţie politică, o delimitare de acest partid. Pentru că toată această guvernare a acestei grupări a dus la o situaţie inedită în toată istoria noastră de 22 de ani”, a arătat Iliescu, menţionând că dialogul politic şi confruntarea politică dintre putere şi opoziţie a fost o constantă şi pe vremea când în opoziţie se afla Corneliu Coposu, dar „în acelaşi timp”, opoziţia şi puterea se respectau reciproc şi exista un cadru civilizat de desfăşurare a democraţiei pluraliste.
„Ori, asistăm de câţiva ani de zile la o situaţie care nu are nimic de-a face cu democraţia. Această delimitare vrea tocmai să dezavueze această prezenţă de eşicherul nostru politic care a subminat însuşi principiul şi spiritul democraţiei pluraliste”, a menţionat Ion Iliescu.