‘Eforturile pe care România le-a făcut în ultima perioadă de a îndeplini standarde înalte, în primul rând de competitivitate, de transparenţă, de funcţionalitate a instituţiilor publice şi a legislaţiei, standarde pe care OCDE le-a stabilit în mod clar, toate aceste eforturi sunt şi în interesul României, în primul şi în primul rând în interesul dezvoltării noastre ca societate şi în interesul fundaţiei pe care încercăm să o creăm pentru o dezvoltare sustenabilă în anii care urmează. Am vrut să fiu în această dimineaţă aici pentru a spune şi în mod public ceea ce, de altfel, avem trecut în documentele strategice ale României şi ale Guvernului şi anume intenţia, hotârârea, determinarea României, la nivel guvernamental, instituţional, dar sunt convins că şi la nivelul mediului privat, nu doar de a îndeplini toate standardele OCDE, ci şi de a deveni membri cu drepturi depline în urma activităţii pe care, de altfel, o desfăşurăm în acest moment în aproape 20 de grupuri de lucru, comisii şi forumuri pe anumite domenii’, a declarat premierul la evenimentul de lansare a Proiectului ‘Analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economiei româneşti’, un parteneriat între OCDE, Guvernul României şi Consiliul Concurenţei.
Victor Ponta a adăugat că din partea Guvernului există dorinţă, dar şi voinţă pentru atingerea unor standarde cât mai înalte ale OCDE.
‘România a făcut paşi importanţi, a trecut prin momente şi reforme dureroase, probabil cele mai dureroase au fost cele de după criza din 2008, însă România, astăzi, este o ţară din ce în ce mai competitivă, cu o economie din ce în ce mai competitivă, lucru confirmat de saltul de 17 locuri pe care l-a făcut anul trecut, dar mai ales de cifrele pe care le primim în fiecare lună şi în fiecare trimestru’, a declarat premierul.
Ponta a adăugat că din punctul de vedere al Guvernului ‘o competiţie corectă, transparentă şi cât mai puţine monopoluri, cât mai puţine privilegii în economie reprezintă, de fapt, şansa de dezvoltare a României’.
‘Am încercat de fiecare dată să sprijinim legislativ şi ca politici publice această competiţie corectă de care trebuie să se bucure toţi cei care acţionează pe piaţa românească. (…) După aceea, rolul statului este de a îmblânzi sau de a combate legile competiţiei acerbe în alte domenii: Educaţie, Sănătate. Dar ca să poţi să ai resursele necesare pentru a avea acces egal la Educaţie, la Sănătate, la Justiţie, evident, prima condiţie e să ai o economie performantă şi în anul 2014 şi în anii care urmează. Într-o Uniune Europeană deschisă şi într-o piaţă globală din ce în ce mai deschisă, competitivitatea în domeniul economic, creşterea acestui grad de competitivitate, a deschiderii pieţei noastre şi a egalităţii de condiţii de competiţie pentru actorii economici este absolut esenţială’, a declarat premierul.
La evenimentul găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie a României a fost prezent cu un discurs şi secretarul general adjunct al OCDE William Danvers.