„Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi pastrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România„, a spus Ponta.
CITEŞTE ŞI Ponta: CCR va decide dacă românii din străinătate sunt incluşi în cvorumul de la referendum
El a arătat totodată că, în verificarea listelor electorale, trebuie avute şi persoanele decedate – care au decedat în altă localitatate sau în altă ţară şi datele nu au fost transmise, persoanele care nu mai au drept de vot -condamnări penale sau afecţiuni medicale şi cetăţenii români care au renunţat la cetăţenia română.
„Listele din 10 iunie au fost aprobate pe 16 aprilie, înainte de a fi actualul Guvern. (…) Fac apel la toate instituţiile statului care au date să ne ajute la acestă confruntare pentru a identifica numărul real de persoane. Eu am un singur scop: vreau sa transmitem la CCR date reale”, a susţinut premierul.
Ponta a mai solicitat autorităţilor locale să se asigure că toate persoanele implicate vor reveni din concediu începând cu săptămâna viitoare, precum şi să explice opiniei publice „ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu adevărat”, arătând că există multă confuzie şi dezinformare, scrie Mediafax.
„Orice decizie a CCR trebuie imediat implementată de către autorităţile statului. CCR a cerut autorităţilor care au atribuţii în domeniu ca, până la 31 august, să verificăm încă o dată veridicitatea datelor înscrise în listele electorale la 29 iulie, ţinând cont de situaţiile multiple care au dovedit că există diferenţe între realitate şi ceea ce este înscris în documentele birocratice„, a precizat Ponta.
Guvernul se va reuni, marţi, în şedinţă pentru a adopta deciziile necesare stabilirii numărului real al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare unitate administrativ-teritorială.
Curtea Constituţională a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.
În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată.
Decizia a fost luată joi, după ce miercuri seara a solicitat informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Institutul Naţional de Statistică.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat, joi, că premierul Victor Ponta „va ordona” efectuarea a 18 ore de muncă pe zi pentru finalizarea reactualizării listelor electorale permanente până în data de 12 septembrie. El a precizat că toate listele trebuie modificate şi puse în acord cu numărul real al populaţiei.
Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor declarau, pentru MEDIAFAX, miercuri seară, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a apreciat, vineri, că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, ar putea cere Curţii Constituţionale urgentarea soluţionării cauzei privind validarea referendumului.