„Traian Băsescu ştia că va veni acel moment în care o majoritate parlamentară va dori să-l aducă la referendum. Tot vorbim de o majoritate care-l schimbă pe Băsescu. Nu-l schimbă majoritatea pe Băsescu, poate să-l schimbe doar poporul prin referendum, noi doar putem să-i aducem pe oameni la referendum. Ştiind că va ajunge mai târziu sau mai devreme în această situaţie, Băsescu şi-a postat din timp nişte forturi de apărare. În aprilie, a schimbat legea referendumului. A discutat anul trecut cu judecătorii de la CCR ca schimbarea din 2010 a atribuţiilor Curţii să-i fie favorabile. A numit în funcţia de Avocat al Poporului o persoană .. Şi CCR a venit acum şi a spus că schimbările, inclusiv cele ale preşedinţilor celor două Camere sunt legale. Avem deciziile Curţii. Noi le respectăm. Sper să le respecte şi cei de la PDL”, a spus premeirul Victor Ponta la România TV.
Şeful Executivului a mai spus că „oamenii trebuie să vină la referendum” şi este convins că ei vor veni. „Cu cât este mai mare numărul celor care participă, cu atât legitimitatea rezultatului, fie că-l pun pe domnul Băsescu înapoi, fie că-l demit, este mai mare”.
„Îi rog pe toţi românii să vină la vot, indiferent ce consideră că este bine, să rămână sau să plece Traian Băsescu. Votul nu mai este restricţionat de domiciliu, pot vota în orice secţie de vot, pentru că este o singură circumscripţie naţională”, a spus Victor Ponta.
Guvernul a decis ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, votul să înceapă la ora 8.00 şi să fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00. Campania electorală a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de organizare a referendumului. Au dreptul de a participa la vot toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.
Formatul buletinului de vot de la referendum a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern aprobată în şedinţa de sâmbătă a Executivului.
Buletinul conţine înscrisă în partea stângă întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”, întrebare care a fost fixată, de altfel, de către Parlament printr-o hotărâre adoptată imediat după ce Băsescu a fost suspendat. În partea stângă, sunt două chenare. În primul, este răspunsul DA, iar în al doilea răspunsul NU. În funcţie de opţiunea fiecărui alegător, ştampila de vot va fi aplicată în interiorul unuia dintre cele două chenare.