El a precizat că lămuriri suplimentare legate de coplată – dacă se achită pe zi sau la externare – vor putea fi date de către ministrul Sănătăţii în martie, când vine şi cu pachetul de bază.
„Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat”, a spus Ponta.
El a precizat că s-a bătut în cuie ca valoarea coplăţii să fie de maximum 10 lei.
Întrebat dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare, Ponta a răspuns: „Tocmai de aceea vreau în momentul în care ministrul Sănătăţii face toată procedura până în martie, întâi să o prezinte în Guvern şi după aceea şi nouă”.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o „valoare modestă”, doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.
Nicolăescu a precizat că ministerul s-a angajat că, începând cu contractul-cadru, respectiv cu 1 martie 2013, să fie implementat un sistem de coplată „pe caz externat”.
„Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevărat o valoare simbolică, o valoare modică, va fi stabilită la contractul-cadru, odată cu 1 martie 2013”, a mai spus ministrul.
El a refuzat să facă precizări legate de posibilul cuantum al taxei menţionate, însă a precizat că la sfârşitul anului 2013 se va realiza o evaluare cu privire la eficienţa acestui sistem de coplată pentru a se decide dacă va fi menţinut.
Citeşte şi Colegiul Medicilor: Coplata nu rezolvă nicio problemă în sistemul românesc de sănătate