‘Cele două coduri au fost discutate de specialişti câţiva ani înainte de a fi adoptate, 2009 şi 2010. Au fost adoptate în urmă cu patru ani, cinci, promulgate, discutate şi prezentate partenerilor noştri europeni, cât şi judecătorilor şi procurorilor, şi mă alătur opiniilor specialiştilor şi a domnului Predoiu, de exemplu, că sunt coduri europene, sunt coduri moderne, mult mai bune decât codurile lui Ceauşescu din ’68. Să vii să spui acum, după atâţia ani de când au fost discutate şi adoptate, că nu sunt bune mi se pare un semn de neseriozitate; iarăşi, să spui că noile coduri europene protejează infractorii mi se pare chiar o prostie’, a afirmat premierul.
El a subliniat că noile coduri, ca orice legi complexe, pot genera interpretări diferite şi inadvertenţe, existând deja opinii diferite ale specialiştilor referitoare la anumite articole.
‘Este o interpretare pe care unii specialişti spun ‘se pot face în continuare interceptări’, alţii spun că nu şi atunci, prin textul pe care l-a propus CSM şi pe care domnul ministru (al Justiţiei – n.r.) îl va pune pe site chiar astăzi, cred că nu va mai exista niciun fel de diferenţă de interpretare. (…) Codurile oricum intră în vigoare. Dacă, în urma discuţiilor care cred că au avut loc şi ieri, şi astăzi, şi vor avea loc şi mâine, poimâine, este nevoie de vreo ajustare la vreun text de procedură, miercuri, sigur, în baza propunerii ministrului Justiţiei, adoptăm modificarea. (…) În ceea ce mă priveşte, ca prim-ministru şi ca lider de partid parlamentar, cred că modificarea principală este abrogarea art. 278 şi asta face Parlamentul chiar în şedinţa de plen de marţi, cred că la Senat’, a spus Ponta.
Referitor la posibilitatea ca aceste ajustări la coduri să fie făcute prin ordonanţă de urgenţă, premierul a precizat că depinde de ceea ce vor constata parchetele şi instanţele.
‘Nu neapărat, depinde de ceea ce vor constata parchetele, instanţele, dacă, într-adevăr, a fost doar o interpretare diferită şi, practic, au absolut toate instrumentele, ca şi până acum, şi atunci nu e nevoie sau se face proiect de lege, dacă apar probleme în practică, putem să dăm şi ordonanţă de urgenţă pentru Procedură. Pentru Codul penal ar fi neconstituţional şi un Cod penal nu poate fi schimbat prin ordonanţe de urgenţă, pentru că, după aceea, merge în Parlament şi ce faci dacă Parlamentul decide altfel?’, a spus Ponta.
În legătură cu declaraţia preşedintelui CCR potrivit căreia este constituţională adoptarea unei OUG, şeful Guvernului a precizat că nu acesta, ci cei nouă judecători decid la Curtea Constituţională.
VEZI SI:
Udrea îi răspunde lui Ponta: Îngrijorarea sa privind plecarea mea la PMP face mai mult rău PDL