Ponta: Să spui că noile coduri penale protejează infractorii mi se pare o prostie

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la plecarea de la Ministerul Justiţiei, că afirmaţia potrivit căreia noile coduri protejează infractorii i se pare 'o prostie', potrivit Agepres. Totuşi, el a admis că pot genera, ca orice legi complexe, interpretări diferite şi inadvertenţe.
Romania TV
31 ian. 2014, 18:46
Ponta: Să spui că noile coduri penale protejează infractorii mi se pare o prostie

‘Cele două coduri au fost discutate de specialişti câţiva ani înainte de a fi adoptate, 2009 şi 2010. Au fost adoptate în urmă cu patru ani, cinci, promulgate, discutate şi prezentate partenerilor noştri europeni, cât şi judecătorilor şi procurorilor, şi mă alătur opiniilor specialiştilor şi a domnului Predoiu, de exemplu, că sunt coduri europene, sunt coduri moderne, mult mai bune decât codurile lui Ceauşescu din ’68. Să vii să spui acum, după atâţia ani de când au fost discutate şi adoptate, că nu sunt bune mi se pare un semn de neseriozitate; iarăşi, să spui că noile coduri europene protejează infractorii mi se pare chiar o prostie’, a afirmat premierul.

El a subliniat că noile coduri, ca orice legi complexe, pot genera interpretări diferite şi inadvertenţe, existând deja opinii diferite ale specialiştilor referitoare la anumite articole.

‘Este o interpretare pe care unii specialişti spun ‘se pot face în continuare interceptări’, alţii spun că nu şi atunci, prin textul pe care l-a propus CSM şi pe care domnul ministru (al Justiţiei – n.r.) îl va pune pe site chiar astăzi, cred că nu va mai exista niciun fel de diferenţă de interpretare. (…) Codurile oricum intră în vigoare. Dacă, în urma discuţiilor care cred că au avut loc şi ieri, şi astăzi, şi vor avea loc şi mâine, poimâine, este nevoie de vreo ajustare la vreun text de procedură, miercuri, sigur, în baza propunerii ministrului Justiţiei, adoptăm modificarea. (…) În ceea ce mă priveşte, ca prim-ministru şi ca lider de partid parlamentar, cred că modificarea principală este abrogarea art. 278 şi asta face Parlamentul chiar în şedinţa de plen de marţi, cred că la Senat’, a spus Ponta.

Referitor la posibilitatea ca aceste ajustări la coduri să fie făcute prin ordonanţă de urgenţă, premierul a precizat că depinde de ceea ce vor constata parchetele şi instanţele.

‘Nu neapărat, depinde de ceea ce vor constata parchetele, instanţele, dacă, într-adevăr, a fost doar o interpretare diferită şi, practic, au absolut toate instrumentele, ca şi până acum, şi atunci nu e nevoie sau se face proiect de lege, dacă apar probleme în practică, putem să dăm şi ordonanţă de urgenţă pentru Procedură. Pentru Codul penal ar fi neconstituţional şi un Cod penal nu poate fi schimbat prin ordonanţe de urgenţă, pentru că, după aceea, merge în Parlament şi ce faci dacă Parlamentul decide altfel?’, a spus Ponta.

În legătură cu declaraţia preşedintelui CCR potrivit căreia este constituţională adoptarea unei OUG, şeful Guvernului a precizat că nu acesta, ci cei nouă judecători decid la Curtea Constituţională.

VEZI SI:

Udrea îi răspunde lui Ponta: Îngrijorarea sa privind plecarea mea la PMP face mai mult rău PDL

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...